Sinemalarda ne var?

***

Gerçek dünyanın ruhunuzu sıkan ilişkilerinden sıyrılmak için büyüseniz de masala ihtiyacınız var. ‘Kış Masalı’ bunun için biçilmiş kaftan.

Akıl Oyunları Cindirella Man, Batman Forever ve Batman & Robin filmlerinin yazarı Akira Goldsman’ın ilk kez yönetmenliğini yaptığı ‘Kış Masalı’ uzun zamandır beyaz perdede izlediğim en iyi film diyebilirim. Dram ve fantastik türden bir yapım olan ‘Kış Masalı’, insanlık var olduktan beri bitmeyen iyi ve kötü savaşını konu ediniyor. Film, bunun yanı sıra, Russell Crowe, Will Smith, Colin Farrell, Jessica Brown Findlay ile ünlü oyuncular resmi geçidi niteliğinde.

Filmin konusu çok kısaca şöyle: Bir hırsız, soymak için girdiği evde güzel bir kadına aşık olur, ancak kadın hastadır ve kollarında yaşamını yitirecektir. Ancak hayatın bir mucizesi gerçekleşir ve yeniden doğuşla yeni mucizeler onları bekler.

‘İBLİS’İ SİYAHİNİN CANLANDIRMASI MANİDAR

1895, 1915 ve 2014 yıllarında geçen filmde, Colin Farrell’in canlandırdığı, Peter Lake adlı hırsız, bu yıllar arasında yaşayan mucizevi bir ölümsüzdür ve melek yaratılmışını, dolayısıyla ‘iyi’ yi temsil eder. Russel Crowe’un can verdiği Pearly Soames’in sokaklarda bulup yetiştirdiği yetenekli bir hırsızdır. Peraly Soames ise, çocukluğunda babasının ensesinde bira şişesi kırdığı, büyüdüğünde de iblise ruhunu teslim eden bir mafya babasıdır. ‘Kötü’lüğü temsil eder, ölümsüzdür ve telepati kurma gibi bir takım güçleri vardır. Kendisine bağlı hırsızlar ordusundan istediği şey değerli taşları çalmalarıdır. Çünkü değerli taşlar, onun içinde var olmayan ışığı tutar ve yansıtır. Will Smith ise, Judge adında bir karakteri canlandırır, Pearly’nin ruhunu teslim ettiği iblisin ta kendisidir. Ama şunu not düşmeden geçmemek gerekir ki: Bu kadar beyaz oyuncunun içinde, iblisi temsil eden bir karakterin siyahi olması manidardır.

GÖRSEL EFEKTLER TADIMLIK VE BAŞARILI

Filmin yönetmeni Goldsman’ı, Türkiye’de çok sükse yapan ‘Ben Efsaneyim’ filminin yapımcısı ve yine yazarı olarak tanıdık. Fantastik bir bilim kurgu filmi olan ‘Ben Efsaneyim’, Goldsman görselliğini geliştirmiş olacak ki, Kış Masalı’nda kullanılan görsel efektler oldukça başarılı bir o kadar da tadı damakta bırakacak derecede iyi konumlandırılmıştı.

ZAMANLARARASI GEÇİŞTE ANLAM KAYBI SIFIR

Filmin anlatı düzeyine zaten sözüm olamaz, bu denli güçlü bir sinema dilinin önünde ancak ceketimi iliklerim. Oyunculukları zaten ‘fevkaladenin fevkinde’ olan filmin en başarılı yönlerinden biri de, kuşkusuz, sondan başlamasına ve 3 farklı zamanda geçmesine rağmen bağlantıyı koparmadan zamanlar arası geçiş sağlaması ve konu bütünlüğünü hiçbir şekilde kaybetmemesi.

FİLM YAŞAMIN İÇİNE AKIYOR

Teknik falan bir yana da, film amaçladığı ‘iyi’ ve ‘kötü’ savaşını öyle güçlü vermiş ki Goldsman, filmden çıkınca iyilikle dünyayı dize getireceğinizi hissediyorsunuz. Ve bir de, mucizeler… Filmin ikinci ana teması da Yaradan’ın, ‘iyi’lerin üzerindeki mucizelerini eksik etmeyeceği… Goldsman, ‘iyi – kötü’ savaşı kadar, ‘mucize’ kavramını da harikulade bir anlatımla yansıtmış beyaz perdeye. Öyle ki, insan bu filmi izleyince, O’nu gerçekten şah damarı kadar yakınında hissediyor.

İÇİNİZDEKİ KÜSTÜRDÜĞÜNÜZ ÇOCUK İÇİN ‘KIŞ MASALI’NI İZLEYİN

Küçüklüğümüzde masal dinleyince, okuyunca, o iyilerin kazandığı dünyanın gerçekte de var olacağına inanır, çevremize iyilik ışıkları saçardık ya… Büyükler için hazırlanmış ‘Kış Masalı’da gerçek dünyanın üzerini örttüğü iyilik duygunuzun üzerindeki tozları üfleyiveriyor. Her büyüğün içinde saklı kalmış çocuk yanı vardır diyerek yazıyı yavaş yavaş sonlandırıyorum. İçinizdeki küstürdüğünüz çocuğu gülümsetmek için ‘Kış Masalı’nı mutlaka izleyin ve mucizelere kapılarınızı aralayın.