Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, dün İngiliz mevkidaşı Elizabeth Truss, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın Diplomatik Danışmanı Büyükelçi Emmanuel Bonne ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Açıklamada Vang Yi, görüşmelerde Çin'in tutumunu 5 ilke çerçevesinde açıkladı.

Evrensel'in aktardığına göre Vang Yi'nin açıklamaları şöyle:

"Bir ülkenin güvenliği diğer ülkelerin güvenliği pahasına olmamalı ve bölgesel güvenlik askeri blokları güçlendirerek ve genişleterek sağlanmalıdır. Tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı gösterilmelidir. NATO'nun doğuya doğru üst üste beş kere genişlediği göz önüne alınarak Rusya'nın meşru güvenlik talepleri ciddiye alınıp uygun şekilde giderilmelidir."

"Şu anda en önemli öncelik, Ukrayna'daki durumun daha kötüye gitmesini ve kontrolden çıkmasını önlemek için tüm tarafların gereken itidali göstermesidir. Sivillerin can ve mal güvenliği etkin şekilde sağlanmalı ve özellikle büyük çaplı insani kriz önlenmelidir."

"Çin, Rusya ile Ukrayna arasında doğrudan diyalog ve müzakerenin mümkün olan en kısa zamanda başlatılmasını memnuniyetle karşılayacaktır"

"Ukrayna, Doğu ile Batı arasında köprü olmalı, büyük güç mücadelesinin cephesi değil." 

"Güvenlik Konseyinin eylemleri, gerilimi arttırmak ve çatışmayı körüklemek yerine durumun hararetini azaltmaya ve diplomatik çözümü kolaylaştırmaya yardımcı olmalıdır. Bu görüşle Çin, BM Şartı'nın 8'nci Bölümü'nde yer alan BMGK kararları içinde güç kullanımı ve yaptırımlara başvurmayı onaylamamaktadır."