Ukrayna merkezli Neonazi silahlı grupların oluşturduğu Azov (Azak) Özel Harekat Taburu adlı gruba Amerikan desteğiyle ilgili bulgular Çin basınında yer aldı.

Çin Komünist Partisi'nin yayını Global Times'ta yayınlanan yazıda, "Azov Taburu'nun kurşunları domuz yağına batırdığını gösteren görüntüler Ukrayna Ulusal Muhafızları'nın (NGU) Twitter hesabından yayınlandı.

NGU 'Ulusal Muhafızların Azov savaşçıları, kurşunları (Çeçen lider) Kadirov'un orklarına karşı domuz yağıyla yağladı' notuyla görüntüleri paylaştı.

NGU söz konusu paylaşıma çok sayıda tepki gelmesi üzerine videoyu kaldırdı" hatırlatması da yapıldı.

'NEONAZİ GRUPLAR HONG KONG EYLEMLERİNE KATILDILAR' 

Azov Taburu'nun Ukrayna İçişleri Bakanlığı'na bağlı Ukrayna Ulusal Muhafızları'nın (NGU) bir birimi olduğu ifade edilen yazıda, söz konusu silahlı grubun Çin'in Hong Kong bölgesinde Pekin yönetimine karşı eylemleri desteklediği de ifade edildi.

Yazıda, "Neonazi Azov Taburu, Çin'in Hong Kong bölgesinde 2019'daki ayaklanmalar da dahil çeşitli ülke ve bölgelerde bir dizi terör saldırısıyla ve ayrılıkçılığı kışkırtan eylemleriyle biliniyor. Neonaziler dünya güvenliğine yönelik bir tehdit ve 'insanlığın düşmanı' olarak görülmesine karşın yalnızca Ukrayna makamlarıyla değil ABD ile de bağları mevcut" denildi.

ABD VE UKRAYNA BM'DE NAZİZM TASARISINI VETO ETTİ

Yazıda, ABD ve Ukrayna'nın geçen yıl Birleşmiş Milletler'in (BM) "Nazizm, neo-Nazizm ve çağdaş ırkçılık biçimlerinin yüceltilmesiyle mücadele" taslağını veto eden iki ülke olduğu hatırlatıldı. Her iki ülkenin de 2014'ten bu yana söz konusu benzer taslakları "tutarlı olarak veto ettiği" de aktarıldı. Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (CICIR) ulusal güvenlik uzmanı Li Wei, Global Times'a yaptığı açıklamada "Ukrayna'da Neonazileri desteklemek ABD'nin çıkarına. ABD, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmaları körükleyerek Rusya'yı zayıflattı. Ukrayna'yı NATO'ya daha da itti. Ayrıca Avrupa ile ilişkilerini geliştirdi. Ukrayna krizinden en çok yararlanan ABD oldu" görüşünü paylaştı.

CIA'İN ASKERİ EĞİTİMLERİ, PENTAGON'UN SİLAH TEDARİKİ...

Yazıda, ABD hükümetinin kamuoyuna açıkladığı bilgileri ve Batılı gazetecilerin bazı araştırma raporlarına referansla Washington'ın Azov Taburu'na desteği olduğu vurgulanırken buna ilişkin örnek makalelere de yer verildi. "Amerikalı politikacıların, ordunun ve istihbarat görevlilerinin Ukrayna'nın doğusundaki aşırılıkçı güçleri desteklemek için Azov Taburu ile işbirliği yapmış olma ihtimali yüksek" denilen yazıda, şu örnekler verildi:

- BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin 2016 yılındaki raporunda, Azov Taburu'nun Kasım 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında ülkede sivil mülkleri yağmaladığı, bölge sakinlerini yerinden ettiği bilgisine yer verildi. Raporda, söz konusu grubun Donbass bölgesinde tutuklanan milislere işkence yaptığı, uluslararası hukuku ve Minsk Anlaşmalarını ihlal ettiği belirtildi.

- The Nation dergisinin Ocak 2016'da yayınladığı bir makalede, ABD Kongresi'nin Azov Taburu gibi grupları finanse etme yasağını kaldırdığını yazdı. Makalede, Kongre'nin iki üyesinin Temmuz 2015'te söz konusu yasal değişikliği "Pentagon'un isteği üzerine" hazırladığı aktarıldı. Makalenin yazarı James Carden, "Kongre, ABD ordusunun Ukrayna silahlı kuvvetlerini ve ulusal muhafız birliklerini eğittiği gerçeği göz önüne alındığında, ABD fonlarının Ukrayna'daki en zararlı unsurların eline geçmesinin yolunu açtı" ifadelerini kullandı.

- ABD'li silah üreticisi şirket AirTronic'ten Richard Vandiver, Aralık 2017'de Voice of America'ya (VOA) verdiği demeçte, Ukrayna'ya silah satışlarının ABD Büyükelçiliği, ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve Ukrayna hükümeti ile "çok yakın koordinasyon" içinde yapıldığını söyledi. Atlantik Konseyi'nin Dijital Adli Araştırma Laboratuvarı ise Ocak 2018 tarihli bir raporda, söz konusu silah transferinin alıcısının Azak Taburu olduğunu doğruladı.

- Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde Mart 2019'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen ve 51 kişiyi katleden Avustralyalı Brenton Tarrant'ın Azov Taburu'na ait bir sembolü kullandığı ortaya çıktı.

- Hong Kong basını Aralık 2019 eylemcileri arasında Azov Taburu mensuplarının görüldüğünü ve bunun yerel vatandaşlar arasında paniğe neden olduğunu yazdı.

- Yahoo News'te Ocak 2022'de yayınlanan bir yazıda, CIA'in 2015'ten beri Ukrayna'da silahlı gruplara gizlice eğitim verdiği beş yetkili tarafından doğrulandı; "CIA, Ukrayna özel harekat kuvvetleri ve diğer istihbarat birimleri için gizli bir yoğun eğitim programı yürütüyor. Bazı tavsiyelerde bulunmak için de Doğu Ukrayna'daki cepheleri ziyaret ediyor" bilgisi yer aldı.