Cumhuriyet / Özgür Ulusoy

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Fayez Amro, Suriye’deki cihatçı örgütlerin bir tek Türkmenleri değil, kendileri gibi olmayan herkesi hedef aldığını, hatta Türkiye hükümetini de “dinle ilgisi olmayan kâfir” olarak gördüklerini söyledi.

Irak ve Şam’da İslam Devleti kurtarılmış bölgeleri hedef aldığını, Türkmen Dağı da çoğunluk Türkmenlerden oluştuğu için hedef olduğunu kaydeden Tuğgeneral Amro, cihatçı örgütlerin, bölgede ortaya çıkan güç boşluğundan faydalandığını söyledi.

Suriye’deki son durum, Selefi örgütlerin Bayır-Bucak Türkmenlerini katlettiği haberleriyle ilgili Cumhuriyet’e konuşan Amro, hem silahlı gruplara destek veren Arap ülkelerine, hem rejimi destekleyen İran’a tepki gösterirken “Biz vatanımızı kaybettik” diye konuştu. Amro, Bayır Bucak Türkmenlerinin büyük bölümünün köylerini terk ettiğine dikkat çekti.

Cihatçı örgütlerin Türkiye karşısındaki tutumunun da belli olduğunu anlatan Tuğgeneral Amro, Cerablus emiri Ebu Bakr el Masri ile bundan birkaç ay önce yaptığı görüşmede, emirin Türk hükümeti için de “kâfir” dediğini kaydetti.

El Masri’nin ofisindeki militanların hepsinin üzerinde intihar saldırısı yeleklerinin olduğunu, pimi çekilmeye hazır bombalı yeleklerin etrafında El Masri ile 45 dakika görüştüklerini anlatan Amro, Türk hükümetinin cihatçı örgütler tarafından kâfir olarak görülmesinde, Afganistan’daki askeri varlığının da payı olduğunu belirtti. Fayez Amro, örgütlerin niçin Türkmenleri hedef aldığı sorusuna “Biz de Türkmenler olarak ılımlıyız. Sahada bulunan radikal grupların bizi kâfir olarak görmeleri çok normal” yanıtını verdi. Cerablus kasabasında bir imam da cuma hutbesinde Başbakan Erdoğan’ı “kâfir” ilan etmiş. Kendisinin de radikallerin hedefinde olduğunu söyleyen Fayez Amro, “Nasıl sağ çıktım ordan ben de bilmiyorum” dedi.

“Asıl soru bu örgütlerin nasıl orada ortaya çıktığı” diyen Amro; Rakka, Halep, İdlib, Cerablus, Türmen Dağı, Kürt Dağı vb. kurtarılmış bölgelerdeki güç boşluğunu Irak ve Şam’da İslam Devleti’nin yanı sıra Cebhet el Nusra, Ahrar el Şam, Sukur el Şam, ÖSO’ya bağlı bazı gruplar, Ensar el Şam gibi örgütlerin, Çeçen grupların doldurduğunu söyledi. Türkmenlerin bir gücü olmadığını kaydeden Fayez Amro, “ya bizdensin ya da onlardan, ya itaat edeceksin ya da düşmansın” mantığıyla hareket eden cihatçı örgütlerin kurtarılmış bölgede bütün halklara karşı bunları yaptığını belirtti. Hayır hayır hayır! Türkçe konuşan Türkmenlerin sayısının 2 milyon civarında olduğunu söyleyen Fayez Amro, Türkçe konuşmayanlarla birlikte nüfusun 3.5-4 milyona ulaştığını, çok az bir kesimin Şii olduğunu kaydetti.

“Türkiye’de Türkmenlerin sorunları yeterince dile getiriliyor mu” sorusuna “3 kez hayır” yanıtını veren Fayez Amro, Türkmenler için “Suriye devriminin kurbanları” ifadesini kullandı.

Kendi destekledikleri gruplara maddi yardım yapan Araplardan Türkmenlere, Türkiye destekliyor sandıkları için insani yardım bile gelmediğini söyleyen Türkmen Meclisi başkanı, Ankara’nın bölgedeki bazı radikal gruplara destek verdiği iddialarına karşılık şunları söyledi:

“Bu örgütlerin bazılarının radikal olduğunu Türkiye’deki ilgili tüm makamlara ilettim, Ankara’nın bu grupları desteklemesi akıl dışı olurdu.” Amro’ya göre ÖSO’yu kuranlar artık devrime tehdit oluşturuyor, ülkedeki silahlı gruplar kendi maddi çıkarları için savaşıyorlar, bir muhalefetten çok ortada çeteler var, Suriye halkı hem rejimin hem ÖSO’nun hem çetelerin kurbanı. Bu sürecin böyle gelişmesine destek veren bütün Arap ülkelerine de kızan Fayez Amro, “Biz vatanımızı kaybettik. Bir düzenli ordu kurulmadıkça da daha çok kurban verilecek” dedi. Amro’ya göre Arap ülkelerinin yanı sıra “Bir ayağı Suriye’de olan İran’ın da akan kanda payı büyük.”