Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, partinin genel merkezinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve kurmaylarına 20 Ocak'ta brifing verdi.

Medyascopte'dan Sinem Görür'ün haberine göre Yaycı’nın brifinginin parti içinde kapalı toplantı olarak kalması hedeflendi.

Ne var ki basında spekülasyon yapılması ve Twitter’da bazı isimlerin bu brifingden haberdar olmasının ardından partinin resmi Twitter hesabından duyuru yapıldı.

'DUYULUNCA ORTALIK KARIŞTI'

İYİ Parti kaynakları, sunumun gizli kalması isteğiyle yola çıktıklarını, duyulmasının parti içerisinde ortalığı karıştırdığını, bu yüzden toplantının sonunda geç de olsa Akşener’in “Bari sosyal medyadan duyuralım” dediğini belirtti. Paylaşım 23:44'te yapılmıştı.

Toplantıda neden yetkin isimlerin bulunmadığına dair soruyu yanıtlayan İYİ Partililerden kimileri toplantıdan haberdar olmadıklarını, kimileri başka bir işleri olduğunu, kimileri hoşlanmadıkları için katılmadıklarını, kimileri ise “Mavi Vatan bir yana dursun, ‘ABD Türkiye’yi NATO’dan çıkarıp işgal planı yapacak’” diyen birinin saçmalıklarını dinlemeye gerek olmadığını söyledi.

'KİM BİZİ DAVET EDERSE GİDERİZ'

Cihat Yaycı, Mavi Vatan konusunda ocak ayında bir çağrı yaptıklarını, bu çağrı üzerine kendilerini kim davet ederse gittiklerini ve bu zamana kadar kendilerini iktidar ve muhalefet kanadından birçok partinin çağırdığını söyledi: “Birçok partiye gittik. Aralarında iktidar partileri de var, muhalefet partileri de. Bazı partiler bunu duyurmadı, İYİ Parti ise bunu duyurmayı tercih etti.”

“Mavi Vatan, Türkiye’nin millî politikasıdır, millî politikası olmalıdır” diyen Yaycı, Türkiye’yi yönetmeye aday bir partinin de bu konuda bilgi sahibi olması gerektiğini sözlerine ekledi.

'MAVİ VATAN'A SAHİP ÇIKILMALI'

Toplantıya katılan isimlerden Akşener’in danışmanlarından Fatih Demirkol’un açıklamaları da Yaycı’ya İYİ Parti’den bir davet yapıldığını doğrular nitelikte: “Milli davamız Mavi Vatan herkes tarafından vazgeçilmez olarak görülmektedir. Bugün özellikle Doğu Akdeniz’de, başka ülkelerin hükümranlık sürme gayretlerini gördüğümüzde Mavi Vatan’ın önemi bir defa daha karşımıza çıkıyor. Mavi Vatan mefhumu önemli bir mefhumdur biz Mavi Vatan’a sahip çıkmakla mükellefiz.”

'KIRILMA' YENİ DEĞİL

İYİ Parti’ye gönül veren isimler son zamanlarda partide yaşananlardan şikâyetçi. Bu kırılma yeni de değil. Bazı isimler, bu kırılmanın partinin Faruk Acar’a yaptırdığı Ömer’in Yolu reklamının ardından başladığını söyledi.

Geçen yılın mart ayında başkanlık divanındaki değişikliklerle Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu’nun da parti içerisinde daha geri plana itilmesiyle partide liberal bir kesimin oluştuğunu, bu kişilerin de Suriye’den Libya’ya, Doğu Akdeniz’den Yunanistan’a kadar fikir beyan ettiği biliniyor. Hatta bu isimler, akademisyenlik ve televizyon yorumculuğu yapan Kürşad Zorlu’nun kısa zaman içinde İYİ Parti sözcülüğüne getirilmesine de tepkili.

'DIŞ POLİTİKA ÇEVRELERİNİ RAHATSIZ ETTİ'

İYİ Parti’ye dışarıdan destek veren, istendiği takdirde politika notları hazırlayan isimlerden biri de bu toplantının kendisinde yarattığı etkiyi şöyle anlattı: “Ömer’in Yolu’yla başlayan kriz, Libya tezkeresi, partiye son katılan isimler ve bu isimlerin partide önemli görevlere atanması, son olarak da Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de alan kaybettiren ve milli tezlerini riske atan hatta etkisizleştiren bir ismin partiye sunum yapması, dış politika çevrelerini rahatsız etti.”

Partideki üst düzey isimleri etkileme konusunda önemli bir rol oynadıkları bilinen bu isimler de Yaycı’nın brifinginden hem habersiz hem de “Neler oluyor burada?” diyor.