Gazeteci Çiğdem Toker, Kanal İstanbul için yapılan ve kamuoyuna duyurulmayan bir ihalenin bilgilerini paylaştı. ÇED raporunda da yer aldığı gibi, kanal hazırlık için 2 yıllık bir zaman dilimi olduğunu belirten Toker, 28 Haziran'da bir deplase (ulaşım, iletim, elektrik hatlarında yer değiştirme) ihalesi yapıldığını duyurdu.

Toker'in yazısına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce AK Partili belediye başkanlarına "İhaleleri canlı yayınlayın" uyarısında bulunmasına rağmen ihale gizlice yapıldı. 

Sözcü gazetesinde bugünkü yazısında ihalenin detaylarını paylaşan Toker, ihalenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından pazarlık usulüyle yapıldığını aktardı. Toker 3,5 milyar TL'lik ihalenin “TCDD Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatları ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı İşi” olduğunu ve 5 farklı teklif alındığını rakamlarıyla paylaştı.

Bakanlığa iki soru yönelten gazeteci Toker şöyle yazdı: "Yukarıdaki tablo bize bu sonucun masa başında planlandığı izlenimi veriyor. Eğer böyle değilse, Ulaştırma Bakanlığı çıkıp açıklama yapmalı. Bir ihaleyi pazarlık usulüyle yapıyorsanız, firmalara davet gönderiyorsanız, üç firmanın bir araya gelerek teklif vereceğini, kamu kuruluşu olarak önceden nasıl biliyorsunuz? Cevabı verilmesi gereken ilk soru bu olmalı. İkincisi de neden bu ihaleyi kamuoyuna açıklamadınız?"