ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'ndan (CIA) çarpıcı bir itiraf geldi. CIA'in, dünyanın her yerindeki birimlerine bir mesaj göndererek, 'son dönemde çok sayıda muhbirin öldürüldüğü, yakalandığı veya kimliğinin ifşa olduğu' konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.

New York Times'ın haberine göre, 'çok gizli' ibaresiyle geçtiğimiz hafta gönderilen mesajda, farklı ülkelerde görevli onlarca kişinin tutuklanmasına ve öldürülmesine yol açan 'sistemik sorunlar'a dikkat çekiliyor. Mesajda, 'Rusya, Çin, İran ve Pakistan'ın CIA kaynaklarını bulup çifte ajana dönüştürmeye çalıştığı' bir dönemde CIA'in dünya çapında casus bulmasının riskli olduğu vurgulansa da, CIA ajanları 'görevi güvenlikten daha önemli görmekle' eleştiriliyor. Habere göre bu bağlamda, CIA ajanlarının muhbirlerini doğru seçemediği, kaynaklarına gereğinden fazla güvendiği, yabancı istihbarat faaliyetlerini ve özellikle de rakiplerin teknolojik becerilerini küçümsediği eleştirisi getirildi.

CIA'in tüm küresel birimlerine gönderilen mesajda, son dönemde öldürülen veya yakalanan muhbirlerin tam sayısının da verildiği belirtildi. Amerikan basını, normalde birçok CIA çalışanından bile saklanabilecek türdeki bu bilginin söz konusu mesajda açıkça yer almasının, son birkaç yılda tehlikeye atılan muhbirlerin sayısının çok yüksek olduğundan kaynaklandığı yorumunu yaptı.

Kaynak: Gazete Duvar