Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'den tam 46 yıl sonra milletvekili çıkarmayı başardı.

Millet İttifakı tek liste olarak girdiği seçimde yüzde 21,46 oy oranıyla 1'nci sırada yer alan Tahsin Ocaklı'yı Meclis'e göndermeyi başardı.

Ocaklı, son olarak 1977 seçimlerinde Yılmaz Balta ve Sami Kumbasar'ı Rize'den milletvekili çıkarabilen CHP'nin 28'inci dönem milletvekili olarak TBMM'de görev yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve partisine hemşerilik bağıyla her dönem yüksek oy oranıyla destek veren Rize'de 2002 Genel Seçimleri'nden bu yana ilk defa AK Parti dışındaki bir parti milletvekili çıkarmış oldu. 3 milletvekili Meclis'e gönderen Rize'de sadece 2007 Genel Seçimleri'nde yine kent ile yüksek bağı olan eski başbakan Mesut Yılmaz bağımsız olarak vekil seçilmiş, 2002, 2011, 2015 Haziran, 2015 Kasım ve 2018 Genel Seçimleri'nde 3 milletvekilinin tamamını kazanmayı başarmıştı.

LAZCA ÇALIŞMALARI VE ALBÜMÜ VAR

CHP'nin Rize'deki bu başarısının mimarlarından Tahsin Ocaklı, kentin en büyük ilçesi Ardeşen'de dünyaya geldi ve İTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu olarak uzun yıllar İstanbul'da inşaat sektöründe faaliyet gösterdi. 2004 ve 2014 yıllarında Ardeşen'den belediye başkan adayı olan Ocaklı, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde de CHP'den 2'nci sırada milletvekili adayı olmuş fakat seçilememişti. Anadili Lazca olan ve bu dil için önemli çalışmalarda bulunan Ocaklı, İstanbul'da Lazca dil eğitimi veren bir kurumda öğretmenlik de yaptı. Bağlama çalıp türkü söyleyen Ocaklı'nın 8 eserden oluşan Lazca albümü de bulunuyor.

22 Mayıs Pazartesi açılacak TBMM'de 28'nci Dönem CHP Rize Milletvekili olarak yer alacak Ocaklı ile seçime birlikte girdiği İYİ Partili 2'nci sıra adayı Köksal Toptan ve Saadet Partili 3'üncü sıra adayı Muhammet Yıldız eşliğinde partisinin Rize'de 46 yıl sonra gelen bu zaferini değerlendirdi.

Rize'nin iktidara her dönem verdiği yüksek desteğe rağmen kentin her dönem gerilediğini kaydeden Ocaklı, buna karşın Rizeli'nin kendilerine parlamentoda haklarını savunma görevi verdiğini söyledi.

'BÜTÜN BİLEŞENLER BİRLİKTE HAREKET EDEREK BAŞARDIK'

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Duvar’da Fatih Saygın’ın sorularını yanıtladı.

Cumhuriyet Halk Partisi 46 yıl sonra Rize'den milletvekili çıkarmayı sizinle başardı. Bu başarının sırrı nedir?

Bütün Türkiye'de olduğu gibi Rize'de de büyük bir baskı, ekonomide ve mutfaktaki zorluklar insanları bir çıkış aramaya yöneltti ve genel başkanlarımızın kararıyla bileşenler olarak Rize'de birlikte çalışmaya ve tek liste ile seçime girmeye karar verdik. Bunun da karşılığını aldık. Bütün ittifakın bileşenleri, bütün aday adaylarımız, eski ve yeni il-ilçe başkanlarımız, bütün sosyal ve siyasal dinamiklerle harekete geçildi. Bu baskı ve zulüm rejimine karşı hep birlikte hareket etmek şartıyla Rize'de çok güçlü olan Recep Tayyip Erdoğan rejimine ilk yara verilmiş oldu. İlk milletvekili işarettir. Biz bunu aynı bileşenlerle 28 Mayıs'ta Türkiye'yi kazanmak üzere devam ediyoruz. Şu anda Türkiye'de tek adam rejimi kazanamadı. Bundan sonra en yüksek oyu alan kazanacak. Yüzde 50'yi alamayan Erdoğan, en yüksek oyu da alamayacak. Türkiye'de iktidarı biz göğüsleyeceğiz.

Rize, Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi ve partisi her dönem rekor oranda oy alıyor bu kentten. Rize ve Erdoğan arasındaki özel bağ çalışmalarınıza engel oldu mu? Rizelileri nasıl ikna ettiniz?

Rizelilerle biz rekabetimizi Erdoğan-Kılıçdaroğlu üzerine kurmadık. Biz rekabetimizi Erdoğan'ın Rizeliler için söyledikleri üzerine kurduk. Yani çay ücretlerinin 11,3 TL olmasına rakip olduk ve fiyatın minimum 15 TL olmasını ve iktidarımızda bunu yapacağımızı söyledik ve halen ısrarla beyan ediyoruz. Çaykur'un çalışanlarının kadro sorunlarını 6 ile 8 ay çalışma süresi müjdelemelerine karşılık biz 12 aylık kadro sözü veriyoruz. Dolayısıyla Rizeli'nin seçim yapacağı tercih kendi refah seviyesi ve kendi özgürlüğüdür. Rizeli gençleriyle özgürlük alanlarını, sosyal alanlarını büyütecek; yasaklanan konserler, festivaller yeniden Rize'ye kazandırılacak.

'46 YIL SONRA SEÇİLMİŞSEK İKTİDAR KAPIDA'

CHP milletvekili olarak istediği sayıya ulaşamasa da Erdoğan'ın kalesinden 1 milletvekili çıkarmayı başardı. Rize'de CHP'nin 1 vekil çıkarması Türkiye'de bir değişimin başlangıcı olarak yorumlanabilir mi?

Bunu tam da böyle okumak lazım. Rize'de eğer biz 46 yıl sonra yönetime talip olarak görevlendirilmişsek o zaman iktidar kapıda demektedir. 28 Mayıs'ta da bunun karşılığını göreceksiniz. Şimdi Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun Halil İbrahim sofrasında bütün demokrasi güçleri ile bunun karşısında yer alan tek adam rejimi arasında karar verilecek. Ben Türkiye'nin demokrasi ile yönetilmeyi hakkettiğine inanıyorum. Bunun için seçmenin 13'üncü Cumhurbaşkanı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu seçeceğine inanıyoruz.

Sizin hem parti olarak hem şahıs olarak Rize'nin Lazca konuşulan doğu ilçelerinde oyunuz daha fazla. Laz bir aday olarak yarışmak risk miydi, avantaja mı dönüştü?

Şöyle bir avantaj olmuş olabilir. Doğu ilçelerinden uzun zamandır partimizden 1'inci sırada bir aday gösterilmemişti. Doğu ilçeleri bu teveccühe karşılık 1'inci sıra adaylarına biraz daha fazla sahip çıktılar. Ama ilimizi doğu-batı diye ayırmıyoruz. Rizeli'nin ihtiyacı olan şey en batıda olan İyidere'de de aynıdır, en doğuda olan Fındıklı'da da aynıdır. İki yerde de çay üreticisinin, çalışanın sorunu aynıdır. Dolayısıyla biz tümden bir çözümle içinde Rizeli'nin bulunduğu her yerde olacağız.

'RİZELİ BİZE HAKLARINI SAVUNMA GÖREVİ VERDİ'

AK Parti 2002 yılından beri sadece 2007'de bağımsız olarak vekil seçilen Mesut Yılmaz'ın dışında Rize'de tüm milletvekillerini kazanıyordu. 2002'den bu yana Rize'den ilk defa AK Parti dışından vekil olarak Meclis'te yer almanızı sağlayan neydi?

4 dönemdir hemşerilik bağıyla en yüksek oy oranıyla Erdoğan'a desteğini verdi Rize. Ama beklentiyi karşılamayan, hala gerileyen bir Rize olunca Rizeli karar verdi ve şöyle dedi; 1 milletvekili olsun ve bu milletvekili bizim haklarımızı savunsun, Rize'nin hakkını alsın. Bu milletvekili olarak parlamentodaki kürsüden Rize'nin sorunlarını dillendirmemiz yüksek perdeden duyurmamız mümkün. En iyi muhalefeti yaparız, yasal düzenlemelerle, önergelerle Rize'nin lehine olacak her şeyi söyleriz. Söyleriz de bunun söyleyip yapılmasını beklemek yerine Rizeli'ye düşen görev bunun iddialarını ortaya koyanlara iktidar görevi verip 4 dönemdir yapılmayanları CHP iktidarı ve Millet İttifakı bileşenleri tarafından icra edilmesini görmektir.

Farkımız görülecek. Bu dönemde Rize ve Türkiye'nin ya bize muhalefet olarak seslerini duyurmamızı kabullenmesini ya da iktidar yoluyla kendisini refaha kavuşturacak bir seçim yapmasını istiyoruz.

'ÇAY KANUNU HAZIRLAYACAĞIZ'

TBMM'de ilk olarak Rize'nin hangi sorunlarını duyurmayı planlıyorsunuz?

Rize için dillendireceğimiz 4 temel başlık var. Tarım, hayvancılık, turizm ve denizcilik. Tarım başlığı altında çay üretimidir. Çay üreticisi için çay kanunu tasarısını hazırlamak ve bu kanunla birlikte çay üreticisini kollayan bir yasa ile özelleştirme tehdidini ortadan kaldırmak, Çaykur'un işlevli ve zarar etmeyen bir kurum haline gelmesini sağlamak, Çaykur çalışanlarını kollamak, kota, kontenjan gibi dertleri ortadan kaldırmak, özel sektörün yaş çay taban alım fiyatı altında alım yapmasının önüne geçecek düzenlemeler yapmak, gübreyi yüzde 50 desteklemek için gerekli çalışmaları yapacağız.

Ayrıca hayvancılıkta bir destekleme yapılmasını planlıyoruz. Her köyde her aileye belki 1 hayvanı hibe yoluyla vermek, köylerimizde ve mahallerimizde hayvancılığı yeniden başlatmak için köy okullarımızı açmak, köylerdeki sağlık ocaklarını ve gerekli kurumları yeniden açarak köyde yaşamı özendirmek planlarımız arasında.

Turizmde Rize'de büyük bir potansiyel var. Rize turizm potansiyelinin henüz yüzde 10'unu kullanıyor. Planlı ve altyapılı bir şekilde teşvik de verilerek küçük küçük modellemelerle turizm işletmelerinden gelir elde edilmesini planlıyoruz. Balıkçılıkta da desteklemelerin artırılması planlarımız var.

Söyleşinin tamamı burada.