CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 55 gündür tutuklu bulunan HDK Eş Sözcüsü ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nu Sincan Cezaevinde ziyaret etti.

Çakırözer, Hamzaoğlu’nun gözaltında tutulduğu Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde yaşadığı ve gözlemlediği sağlık koşullarına ilişkin bir rapor hazırladığını söyledi. Hamzaoğlu raporunda, gözaltındakilerin bekletildiği spor salonundan, doktor muayenesi sırasındaki prosedüre kadar birçok ihlali cezaevinde kaleme aldı.

GÖZALTI KOŞULLARINI RAPORLAŞTIRDI 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nu ziyaretinin ardından Hamzaoğlu’nun yazdığı rapora ilişkin şu bilgileri paylaştı:

 “Prof Hamzaoğlu halk sağlığına kendini adayan bir insan. 52 kişi ile birlikte gözaltında tutulurken yaşadıklarını, tutuklanıp Sincan Cezaevi’ne gönderilir gönderilmez bir rapor haline getirmiş. Terörle Mücadele Şubesi spor salonunu gözaltı merkezi olarak kullanıyor. Buranın koşullarının insan sağlığı için zararlarını raporunda sıralamış. Burayı bir ‘toplama merkezine’ benzetiyor.Fiziksel mekanın barınmaya uygunsuzluğu, tuvalet ve banyo koşullarının kısıtlılığı ve hijyen açısından sıkıntıları ve gözaltındakilere uygulanan şiddet konularını tek tek raporunda belirtmiş. Havalandırmanın olmadığını, doktor muayenesinin ise kurallara aykırı biçimde açıkta yapıldığını belirtiyor. Yargıdan Hamzaoğlu’na bir an önce özgürlük isterken, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına da bu değerli halk sağlığı uzmanının raporunu dikkate alarak Ankara Emniyetindeki gözaltı koşullarının insan haklarına uygun hale getirilmesi çağrısında bulunuyoruz."