CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak cezasına dair "İstinaf ve Yargıtay onarsa açığa alırım" diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıt verdi.

Ankara’da "CHP Kent Konseyleri Masası Çalıştayı"nda konuşan Torun, "40 tarakta bezi olan bir İçişleri Bakanı ile karşı karşıyayız. Ya sen kimsin? Nasıl bir İçişleri Bakanısın? Aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş. Bunu yapmak için ellerini ovuşturduğunu gayet iyi biliyoruz. Ama boşa uğraşma, avcunu yalarsın. Bizde sana yedirecek daha belediye başkanı kalmadı. Senin o Bakanlığın içinde ne işler çevirdiğini hangi fırıldakları çevirdiğini gayet iyi biliyoruz” diye konuştu.

“RÜŞVETÇİYİ SAVUNUYORSUN”

“Süleyman Soylu’ya ‘ahmak’ demenin, belediye başkanlığı göreviyle bir ilgisi, alakası yoktur” diyen Torun, "Şırnak’ta AKP'li iki belediye başkanı rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan hapis cezası aldı. Onları niye açığa almadın Soylu? Mecliste bunu sorduğumuzda, ‘O suçlar görevleriyle alakalı değil. Açığa alamam’ diyordun. Rüşvetçiyi savunuyorsun ama CHP’li olunca, ‘açığa alırım’ diyorsun" ifadelerini kullandı.

Halkın iradesini hiçe sayan hukuksuz bir karar verildiğini ifade eden Torun, “16 milyon İstanbullunun iradesi, talimatlı bir mahkeme kararı ile mahkûm edildi. Şunu herkesin bilmesi gerekir: İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin arkasında hangi hastalıklı irade varsa bu kararın arkasında da aynı hastalıklı irade vardır. O zamanki irade kaybetmiştir, bu da kaybetmeye mahkumdur. Soylu ayrıca, ‘Ben bu davanın tarafı değilim’ diyor. Ekrem İmamoğlu 'O sözleri bana söyledi' diye dava açan sen değil misin? Sen 'Bana söylendi' diyorsun, hakim YSK üyelerine hakaretten ceza veriyor. Hangisi şimdi? Biz sana söylendiğini biliyoruz. Ama YSK üyeleri bunu niye üzerine alındı onu da bilmek mümkün değil. Bir yandan; ‘YSK üyeleri söyledi’ diyorsun bir yandan da ‘Zihninde ben vardım’ diyorsun. Böyle bir tezadı ancak sen ifade edersin" dedi.

SOYLU "AÇIĞA ALIRIM" DEMİŞTİ

Dün akşam CNN Türk canlı yayınında konuşan Soylu, İmamoğlu'na "YSK üyelerine hakaret ettiği" suçlamasıyla verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" cezası için "Pozitif hukuk açısından karar doğru" demişti.

İBB'ye kayyum atanmasının söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Soylu, Anayasa'nın kendisine "terör ve görevden kaynaklı suçlardan" dolayı kayyum atama yetkisi verdiğini söylemişti. "Hakaret" suçundan yargılama yapıldığı için kayyumluk bir durumunun olmadığını aktaran Soylu, şunları kaydetmişti:

"Burada İBB Başkanını görevden alma yetkim yok. Eğer Belediye Başkanı, başka bir suç işlediyse de görevden alabilme yetkim yok. İstinaf ve Yargıtay onaylarsa bir süreci daha var. Orada benim düşürebilme hakkım yok ama açığa alma hakkım var. Bir Belediye Başkanı, Danıştayın kararı olmadan düşmez. Açığa alma kararı ayrıdır, görevden düşme kararı farklıdır. Açığa alındığında bir hafta 10 gün içerisinde Vali, İBB Meclisini göreve çağırır. Onlar vekaleten seçerler."

İstinaf ve Yargıtayın kararı onaması halinde açığa alıp almayacağının sorulması üzerine Soylu, "Alırım, yapacak başka bir şeyim yok. Bugüne kadar uygulamalarımızın tamamı böyle" diye konuşmuştu.