CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM İnsan Hakları Komisyon toplantısında, TRT Belgesel'de yayınlanan ‘Ailenin Yeni Üyesi' adında programı hatırlatarak, "Program sunucusu yabancı ailelerle aynı sofraya oturuyor, aynı ortamda bulunuyor, aynı işi yapıyor. Bu şekilde o ailelerin yaşadığı sıkıntıları bizzat kendi yaşayarak anlıyor" dedi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Tanal, "“Komisyon üyeleri olarak bir hafta boyunca farklı cezaevlerinde kalalım; mahkûm gibi yaşayalım. Aynı havayı soluyarak, aynı ortamda kalalım. Bu yöntemle daha sağlıklı tespitler olur. Kendiniz cezaevinde bir hafta kaldığınızda, hazırladığınız raporun içeriği, başkalarının aktardığı bilgilerle hazırlanandan çok daha farklı olacaktır" diye konuştu.

Cezaevleri Alt Komisyon Başkanı AKP Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise “Hepimizin yerine Mahmut Tanal içeri girsin, bir hafta kalsın, sonra gelip bize gözlemlerini anlatsın'' karşılığını verdi.

Tanal da, “Ben hazırım” diyerek Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'a cezaevine girmek için başvuruda bulundu.