Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Partisinin oylarında genel bir yükseliş olduğunu savunan Salıcı, “‘Erdoğan’a kesinlikle oy vermem’ diyenlerin oranı yüzde 50’yi geçmiş durumda. İktidar değişiyor” dedi.

‘İKTİDAR OLMAK İÇİN DÖRT AYAKLI BİR SÜREÇ YÜRÜTÜYORUZ’

İktidar olmak için dört ayaklı bir süreç yürüttüklerini ifade eden Salıcı, “Partimizde Doğu, Karadeniz, İç Anadolu ve yurt dışı masası oluşturduk. Aslında Doğu Masası çalışmamıza 1.5 yıl önce başladık. Memnuniyetle görüyoruz ki partimizin oylarında genel bir yükseliş var. İktidar için Karadeniz ve Orta Anadolu'yu yükseltmeliyiz. Daha önce ‘AKP'den CHP'ye oy geçişkenliği yok' diyorlardı. Bu yıkıldı. Şu anda önemli bir geçiş var. Karadeniz'de bu mümkün mü? Mümkün” dedi.

“MHP'den kopanlar da CHP'ye, İYİ Parti'ye katılıyor. ‘AKP'den CHP'ye geçiş olmaz, MHP'den millet ittifakına geçiş olmaz' tespitlerinin yıkıldığını hem sahada, hem de bire bir temasla, genel merkezden mesajlarla anlıyoruz” ifadelerini kullanan Salıcı, “CHP'de kendilerini bulacak bir şey olduğunu görüyorlar. Örgütsel olarak dokunduğunuz zaman çekmek istediğiniz zaman ilişki kuruluyor” diye ekledi.

erdoğan-53

‘İKTİDAR DEĞİŞİYOR’

Oğuz Kaan Salıcı, bir seçim halinde iktidarın mutlaka değişeceğine inanıyor. Kesin bir dille, “İktidar değişiyor. Her ne kadar MHP henüz muhalefete mi, iktidar da mı karar verememiş olsa da MHP de iktidarla beraber değişiyor” diyor. Salıcı sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Şu anda ortada 2- 3 yıldan beri bu konuya odaklı kamuoyu araştırmalarını düzenli olarak okuduğunuzda şunu görüyorsunuz: 2019 yerel seçimlerinden bu yana, ‘Önümüzdeki pazar günü seçim olsa Recep Tayyip Erdoğan'a oy verir misiniz?' soruları var. Çünkü tek onun adaylığı kesin. ‘Kesinlikle oy vermem' diyenler yüzde 50'yi geçmiş durumda.”

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan CHP’li Salıcı, seçim hazırlıklarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Seçim tarihi belli değil ama seçim günü görev yapacak CHP'lilerle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Seçime kadar birkaç kez güncelleyeceğiz. Örneğin Hakkari'de üyemiz olmayan bir iki yer kaldı. Bütün köylerde üyelerimiz var.”

CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nda HDP yer almıyor. 2019 yerel seçimlerinde HDP CHP'li belediye başkanlarına destek olarak CHP'nin büyükşehirleri kazanmasında önemli rol oynamıştı.

HDP İLE YAN YANA DEĞİLİZ’

CHP ile HDP'nin yakınlaştığına ilişkin iktidar medyasında yer alan haberlere ilişkin de konuşan Salıcı “Biz özel bir şey yapmıyoruz. Bir Millet İttifakı var, öbür tarafta da ‘Buraya dahil olma çabamız yoktur' diyen HDP var. Dolayısıyla biz başka bir süreç yürütüyoruz. HDP bağımsız bir süreç yürütüyor. AKP bizi HDP ile yan yana görmek istiyor ama öyle bir konu yok” dedi.

Türkiye'de uzun süredir yaşanan ekonomik kriz yurttaşların iktidar partisi AKP ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirileri arttırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi ısrarı döviz ve enflasyonun yükselmesine neden olurken, asgari ücrete yapılan zam enflasyon karşısında eridi.

‘AKP VATANDAŞA ZAM FIRTINASI EZİYETİ YAŞATIYOR’

Arka arkaya gelen zamlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Salıcı, “AKP, özellikle bu kış vatandaşa zam fırtınası eziyeti yaşattı. Asgari ücret zammı vatandaşın cebine girmeden eriyip gitti” dedi.

BÖLGEDE MİLLET İTTİFAKI’NIN OY ORANI YÜZDE 40, CUMHUR İTTİFAKI’NIN YÜZDE 38’

CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik çalışmalara değinen Salıcı şunları söyledi:

“Türkiye'de her yerde aynı mesajı veriyoruz doğuda da batıda da karşılık buluyor mesajlarımız. Vatandaşın derdi dünyevi. Dini inançları kullanmadan çözülmeli sorunlar. CHP'nin oy oranı kasım ayında yüzde 26.4'e yükseldi. Millet İttifakı'nın oy oranı kasım ayı ortalamasına göre yüzde 40.8, Cumhur İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 38.5 olarak bulundu. Vatandaşla birebir temas edip sorunlarına somut çözüm önerileri koyduğunuzda bir de vatandaşın kendisiyle kendi duruşuyla CHP ile bir duvar perde var diye düşündüklerinde perde yok imajını verdiğinizde çabalarınız karşılık buluyor.”

‘CHP’Lİ BELEDİYELERİN HİZMET YAPAMAYACAĞINI BEKLİYORLARDI’

CHP’li belediyelerin çalışmalarına işaret eden Salıcı, AKP’nin tutumuna ilişkin de şöyle konuştu:

“AKP, CHP'li belediyelerin hizmet yapamayacağını bekliyordu. Tam tersi bir durumla karşı karşıya kaldılar. CHP'li belediyelerin sosyal yardımları keseceğini öne sürüyorlardı. Bırakın kesmeyi, hem yardım miktarını hem de yardım alanların sayısını artırdık. Beceriksizlik, yeteneksizlik beklerken karşılarında gayet yetenekli belediye başkanlarıyla karşılaştı. Dolayısıyla bu tablodan mutsuz oldular.”

Kaynak: Sözcü