“Kobanİ soruşturması” kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve milletvekili 17 kişinin tutuklanması ve Kars Belediyesi’ne kayyım atanmasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yöneticilerinden tepki geldi. 

Yazılı açıklama yapan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “18 yıllık iktidarının sonunda ülkemizi bir sorunlar yumağına çeviren bu zalim iktidarın, halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarına yönelik baskıları da bitmiyor. Kars halkının iradesiyle belediye başkanlığına seçilen Ayhan Bilgen’in, tutuklanmasının üzerinden bir saat dahi geçmeden görevden alınması ve yerine kayyum atanması, hukuki değil, tamamen siyasidir. Yaşanan bu süreç, Kars Belediyesi’ne planlı bir operasyon yapıldığının göstergesidir” ifadelerini kullandı.

‘MİLLETİN İRADESİNİN YANINDA DURACAĞIZ'

“Seçimle gelen seçimle gitmelidir” diyen Torun, “Adalet ve Kalkınma Partili belediye başkanları zorla istifa ettirildiğinde de söyledik, yine söylüyoruz. Hangi partiden olursa olsun, milletin iradesine darbe vuramazsınız. Hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmadan belediye başkanın görevden alınması ve belediye meclisi de yok sayılarak, İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyum atanması anlayışının hukukta da demokraside de yeri yoktur. Sandıkta oy alamadığınız milletimizden intikam almaya çalışmak, demokrasiye açıkça darbe yapmaktır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, demokrasinin ve millet iradesinin yanında durmaya devam edeceğiz.”

ÖZEL: KÜRTLERE KİN VE NEFRET SAÇTILAR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medya hesabından "Kobani dosyasını 6 yıl sonra tekrar açtılar, akıllarınca muhaliflere korku, Kürtlere kin ve nefret saçtılar. Ayhan Bilgen'i Anayasa Mahkemesi kararına inat hapse atıp, seçimle alamadıkları Kars’ın iradesine kayyum atadılar. Sarayda pişen bu yemeği milletin midesi kaldırmaz!" diye yazdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı da "Türkiye siyasi tarihi anlatılırken bugünler için 'Tek adam rejiminin çöküş dönemindeki çırpınışları' denilecek! HDP'lilerin tutuklanması tamamıyla siyasidir. Ne yaparsanız yapın sandık vatandaşın önüne ilk geldiğinde gideceksiniz!" paylaşımında bulundu.

Kaynak: MA