Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sayıştay’ın raporlarına yansıyan TRT atamalarına dair açıklama yaptı. Sayıştay tarafından hazırlanan 2021 KİT raporlarına göre, 4 bine yakın yeni personelin TRT’ye sınavsız bir şekilde yerleştirildiğini, şehit yakını, gazi ve engelli alımının ise sadece 28 kişi ile sınırlı kaldığını belirten CHP’li İlgezdi, “Sanki binlerce gencimiz KPSS ile atama beklemiyormuş gibi 4 bine yakın personel sınavsız bir şekilde, TRT’nin yandaşlığına yandaşlık katmak adına göreve başlatıldı. Şehit ve gazi yakınlarını, engelli vatandaşlarımızı hiçe sayıp devletin televizyonuna yandaşlarını dolduran saray iktidarı bir kez daha ayrımcılığın kitabını yazmış oldu” dedi.

‘BUNUN ADI KUL HAKKI DEĞİL DE NEDİR?’

Kamu yayıncısı TRT’nin 2020, 2021 ve 2022 yılında dışarıdan alım yöntemleri ile 3 bin 500 personel aldığını, "TRT Yetenek" ve "TRT Talent" sistem ile de 3 yılda 500’ün üzerinde personel istihdam ettiğini belirten CHP’li İlgezdi, “3 yıl içinde 4 bin yeni personel devletin resmi sınav sisteminin hiçbir aşamasından geçmeden TRT'ye yerleştirilmiştir. Bu usulsüz atamalar, iletişim fakültelerinden mezun olan, yıllarca KPSS'ye hazırlanıp kadro bekleyen on binlerce pırıl pırıl gencimize büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır, kul hakkı yemektir” diye konuştu.

‘KAMU YAYINCILIĞINA AYRILAN PARA DIŞ YAPIMLARA’

CHP’li Akkuş İlgezdi TRT’de 8 binin üzerinde personelin görev yaptığını vurgulayarak, “TRT'de yayınlanan her 10 programdan 8'i dış yapım olduğunu söyledi, “Bu yapımların büyük kısmı da aynı şirketlere yaptırılıyor. Bazıları ise iç yapım olarak başlamış sonra dış yapıma dönüştürülmüş. Bu bir hortumlama ve yandaş kayırma sistemi değil de nedir? Yüzlerce yeni personel alıp niye programları dışarı yaptırıyorsunuz? Deneyimli TRT personeline layık gördüğünüz tek görev kamu spotu hazırlamak mı?” ifadelerini kullandı.