'Hayır Tutuklanamaz' konserinde konuşan CHP İstanbul Miletvekili Gürsel Tekin HDP'li seçilmişlerin tutuklanmasına dair özeleştiri vererek, "Seçilmiş belediye başkanları, milletvekilleri tutuklanırken biz buna seyirci kalmamalıydık bu özeleştiriyi vermek zorundayız” dedi.

'Hayır Tutuklanamaz' adıyla bir araya gelen ve aralarında DİSK, TMMOB, HDP, CHP, TKP ve Halkevleri'nin yanı sıra bir çok STK'nin bulunduğu bileşenler 'Hayır Tutuklanamaz Konseri' düzenlendi. 

CHP: SEÇİLMİŞLER TUTUKLANIRKEN SESSİZ KALMAMALIYDIK

Tüm darbe dönemlerinde en büyük bedelleri solcuların verdiğini ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Sistem, düzen ne yapacağını çok iyi biliyor. 12 Eylülde yüz binlerce arkadaşımız ağır işkencelerin altında birçok zulme maruz kaldılar. Darbe sonrasında biz ne yaptık bir türlü yan yana durmayı beceremedik. Ama demokrasi adına bile bir arada bulunmayı beceremedik. Bugün neredeyse bütün özgürlüklerimiz kısıtlanmış. Bugün yine en çok mağdur olan solcular olmuştur" dedi.

28 Şubat dönemi için 'Ah biz neler çektik diyenler' bugün bu o gün yapılanların aynısını yaptığını ifade eden Tekin, "Farklı görüşlerimiz olabilir ama demokrasi adına özgülükler adına bir arada durmayı mutlaka ama mutlaka yapmalıyız. Aksi taktirde bu sistem bizi ezmeye devam edecektir. Seçilmiş belediye başkanları, milletvekilleri tutuklanırken biz buna seyirci kalmamalıydık bu özeleştiriyi vermek zorundayız. Yüzde 60'ın üzerinde bir 'Hayır'ın' bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Demokrasi ve özgürlüklerimize sahip çıkmak için bir arada durmalıyız" dedi

HDP: AKP İKTİDARINI YIKMAK İÇİN BİR ARAYA GELMEMİZ GEREKİYOR

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutukluluk durumlarına dikkat çekerek başlayan HDP İzmir Milletvekili Müslüm, OHAL kapsamında cumhuriyetin tüm değerlerinin yok edildiğini ifade etti. HDP'li Eş Belediye Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanarak cezaevlerine konulduğunu ifade eden Doğan, "Milletvekillerimiz özgür, laik, demokratik bir cumhuriyet için tutuklandı. Politik görüşümüz ne olursa olsun hattımız AKP iktidarını yıkmak için bir araya gelmemiz gerekiyor. Bu sol, sosyalist ve demokratların görevidir" dedi. 

DİSK: MAZLUMLAR AYAĞA KALKMADIĞI SÜRECE DİKTATÖRLER DİZ ÇÖZKMEZ

Sendikaların görevleri aralarında toplumun temel haklarını korumak ve savunmak olduğunu da belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, darbe girişimi bahanesiyle barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren 100 binlerce kamu çalışanın ihraç edildiğini ve tutuklandığını ifade etti. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın durumuna da dikkat çeken Beko, "85'e yakın belediyeye kayyum atandı. Belediye Başkanları hapishanelere konuldu. Binlerce arkadaşımız KHK'larla ihraç edildi. 12 Eylül faşist cuntasında ülke genelinde yaşananları bugünde yaşıyoruz. TV'leri kanaları kapatanlar anayasayı askıya alanlar bu insanları cezaevlerine yolladı. 165'e yakın gazeteci de cezaevinde" ifadelerini kullandı. 

İşçilerin referandum sürecinde 'Hayır' dediğini hatırlatan Beko, "DİSK olarak dedik ki, 'Eğer siz evet oyu kullanırsanız bu referandumdan sonra bu eşkiyalar sizin haklarınızı alacaklar' dedik öylede oldu kıdem tazminatını gasp etmek istiyorlar. İşyerlerinde kıdem tazminatı Biz DİSK olarak bedeli ne olursa olsun kıdem tazminatını vermeyeceğiz ne olursa olsun mücadele edeceğiz mücadele edeceğiz. Türkiye de özelleştirmeler sonrası işçilerin kiralık işçisi olmamızı istiyorlar. Kiralık işçinin sendikası olmaz kiralık işçinin hakları olmaz. Bunu da kabul etmeyeceğiz. Son olarak şunu söylemek istiyorum yeter artık yeter artık. Mazlumlar, ayağa kalkmadığı sürece diktatörler diz çökmez. Onun için biz mazlumlar ayağa kalkmalıyız"