Sansür yasası” eleştirilerine yol açan, iktidarın “dezenformasyonla mücadele yasası” olarak nitelendirdiği, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri devam ediyor.

'BU YASA GEÇERSE TELEFONLARINIZI ATIN, KULLANMANIZA GEREK KALMAYACAK'

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde söz alan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, yasa teklifinin gençleri yakından ilgilendirdiğini söyledi:

“Bu kanun gençleri de çok ilgilendiriyor. Ben buradan 15-16-17 yaşındaki ve özellikle 2023 yılında Türkiye'nin kaderini belirleyecek 18-19-20 yaşında ilk defa oy kullanacak kardeşlerime seslenmek istiyorum: İstediğiniz yere tatile gidemiyorsunuz, istediğiniz yemeği yiyemiyorsunuz, istediğiniz tableti, kıyafeti alamıyorsunuz. Bunun sebebi de AKP iktidarı ve maalesef peşine takılan MHP'dir.”

“Tek özgürlüğünüz var, o da cebinizdeki telefonlar. Instagram var, Facebook var, Youtube var orada haberleşiyorsunuz” diyen Erbay, “Eğer buradaki yasa Meclis'ten geçerse telefonlarınızı bu şekilde kırıp atabilirsiniz genç kardeşlerim kullanmanıza gerek kalmayacak” diyerek kürsüye getirdiği telefonu çekiçle kırdı.

AK Parti milletvekillerine seslenen Erbay, “Ama 2023 Haziran'ında genç kardeşlerim size gereken dersi verecekti” ifadelerini kullandı.

MHP'Lİ AKÇAY: GÖRÜŞMELERİ ÇIĞRINDAN ÇIKARTABİLECEK, YANLIŞ BİR DAVRANIŞ

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “milletin kürsüsünde bu tür hareketlerin kabul edilemeyeceğini” söyleyerek, Erbay'a tepki gösterdi.

Söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Sorum hem size (CHP'li TBMM Başkanvekili Haydar Akar) hem de CHP Grup Başkanvekiline, Genel Kurul’a çekiçle girilebilir mi?” diye sordu.

Akar'ın “Girilemez” yanıtı üzerine Akçay, “Peki en azından uyarmak gerekmez mi ve halen bu çekiç Genel Kurul’da mıdır” dedi.

Akar ise “Kötü niyetle kullanılmadı. Kimse Genel Kurul'a girerken milletvekillerini kontrol etmiyor. Böyle bir usul de yok. Kötü niyetle getirilmiş bir çekiç değil. Bunu fazla büyütmeye gerek olmadığını düşünüyorum” karşılığını verdi.

Bunu üzerine Akçay, “Sayın Başkan burada niyet arayamazsınız. Burada fiili bir durum var. Bu görüşmeleri çığırından çıkartabilecek son derece yanlış davranışlardır. Bunlara göz yumuldukça daha vahim birtakım hadiselerle karşı karşıya gelme ihtimali de taşır. Onun için tavrımızı kesin ve net olarak ortaya koymamız lazım” diye konuştu.

AKAR: TEKRARI HALİNDE DİSİPLİN CEZASI UYGULARIM
Akar ise milletvekillerini uyararak, “Kötü niyetle getirilmemiştir ama bundan sonra da kesici ve yaralayıcı aletlerin Genel Kurul’a sokulmaması özellikle rica olunur. Ben oturum başkanı olarak milletvekilimizi uyarıyorum, tekrarı halinde gerekli disiplin cezasını uygularım” ifadelerini kullandı.