CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarına karşı Twitter’dan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e yüklendi.

Böke, “Mehmet Şimşek günlerdir bazı değerlendirmeler yapıyor. Her biri düzeltmeye muhtaç…” diyerek beş tweet’le kendi görüşlerini ortaya koydu.

'TÜRKİYE HZILI NORMALEŞMEYİ TAMAMLAYACAK'

Diken'de yer alan habere göre, Türkiye’nin yaşadığı olumsuzlukların en çok kura yansıdığını söyleyen Şimşek, bunun nedeninin Türkiye’nin tasarruflarının yetersiz olması olduğunu vurgulamış, kaynak akışının olumsuz etkilenmesinin de kurda olumsuz etki yarattığını belirtmişti.

Türkiye için en kötünün geride kaldığını belirten Şimşek, “Jeopolitik risklerde azalma olumlu yansıyacaktır, TL’deki değer kaybı rekabetçi kılmıştır. Türkiye tehditler azaldıkça hızla normalleşmeyi tamamlayacaktır” demişti.

Şimşek’in “TL’deki değer kaybı ekonomiyi rekabetçi kıldı”görüşüne “Yanlış” diyen Böke, “TL değer kaybedince enflasyon artıyor. 80 milyonun alım gücü zayıflıyor. İlaç pahalanıyor, benzin zamlanıyor, köprü ücretleri artıyor. Üstelik dış ticaret açığı da çözülmüyor!”

Böke kurlar ilgili şöyle devam etti: “Üretiminiz ithal girdiye bağlıysa paranızın her değer kaybı maliyet arttırır. Borçlarınız dövizleyse yükünüz artar. Şirketler borçlu, üretim ithalata bağımlı… Ekonomi rekabetçi değil kırılgan.”

Şimşek’in “Kurda kısa vadede iniş çıkışlar, dışarıdaki gelişmelerle ilgili tedirginliği yansıtıyor” görüşüne de karşı çıkan Böke, “Kendine benzeyen para birimleri arasında son 1 haftada en çok değer kaybeden oldu, olumsuz ayrıştı! Esas mesele küresel değil, Saray rejiminin ekonomisi” diyerek, Türkiye’yle aynı sepette yer alan gelişen ülkelerin verilerini paylaştı.

'TÜRKİYE OLUMSUZ AYRIŞTI' 

Buna göre, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya’nın yer aldığı grupta son bir haftada parasında en çok değer kaybı yaşayan ülke Türkiye olurken, bu grupta çift haneli enflasyona sahip olan tek ülke yine Türkiye oldu.

“Bütün gelişmeler kalıcı, uzun vadeli kaynak akışını olumsuz etkiledi, bu kura yansıyor” diyen Şimşek’e, “Hangi gelişmeler”diye soran Böke, kura yansıyanların ‘OHAL’le ceketinde düğme arayan yargı, havuzda boğulan medya, siyasi ideolojiye teslim eğitim, ittifak yasalarında katledilen demokrasi’ olduğunu söyledi.

‘Potansiyel şok sizsiniz’

Şimşek, Türkiye’nin kırılganlıkları olduğunu belirterek,‘potansiyel şoklara karşı’ hazırlık yapıldığını kaydetmişti. Buna “Potansiyel şok sizsiniz!” diyerek karşı çıkan Böke, “Şoklara açık düzeni SİZ kurdunuz. Şirketleri döviz kazancı olmadan borçlandıran, emeği borca mahkum eden, enflasyonu arttıran, Saray düzeni” dedi.