Genel seçimlere az bir zaman kala Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) Türkiyeli gayrimüslim azınlık toplumlarına ilişkin dikkat çeken bir karar alındı. Partinin kendine ait belediyeler üzerinden “azınlık açılımı” yapacağı öne sürülürken, CHP’li belediyelerin bundan sonra cemevleri gibi, kilise ve sinagogların da bakım ve onarım giderlerini karşılayacağı belirtildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin kararının ardından harekete geçen CHP, cemevlerinin bakım ve onarım masraflarının CHP’li belediyeler tarafından karşılanacağını açıklamıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba ve Genel Sekreter Gürsel Tekin bu yönde imzaladıkları yazılı genelgeyi CHP’li 229 belediyeye göndermişti. Genelgede, AİHM kararına atıfta bulunularak belediyelerin kendi sınırları içerisindeki cemevlerinin hizmetlerini karşılaması istenmişti.

Kararın hukuksal dayanağı olarak ise belediyelerin mabetlerin yapımı, bakımı ve onarımını yapabileceklerine dair 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü ve 15’inci maddesi gösterilmişti.

Taraf gazetesinden Sümeyra Tansel’in haberine göre, CHP genel seçimler öncesi benzer bir açılımı kilise ve sinagoglar için de gerçekleştirecek. Kilise ve sinagogların elektrik ve su giderleri ibadethane sayıldığı için devlet tarafından ödeniyordu ancak bakım ve onarım masrafları karşılanmıyordu. Habere göre CHP’li belediyeler artık bu masrafları da karşılayacak.

AZINLIK POLİTİKALARI SİCİLİNDE DEĞİŞİM MANEVRASI

CHP, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde, azınlık vakıfları konusunda mevcut adaletsizlikleri giderme yönünde değişiklikler ve kısmi iyileştirmeler içeren yeni Vakıflar Yasası’nı, “ulusal çıkarlara aykırı” olduğu gerekçesiyle 2008 yılında veto etmişti.

Vakıflar Kanunu’nun dokuz maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuran CHP, yasanın “Lozan Anlaşması’na, Anayasa’ya ve Cumhuriyet’in temel ilkelerine aykırı olduğunu” savunmuştu.

CHP’nin İstanbul milletvekili Bayram Meral’in, “Hep Agop’un malını savunuyorsunuz, biraz da Mehmet’in malını savunun” sözleri de azınlık toplumları tarafından tepkiyle karşılanmış, buna karşılık CHP yönetimi tarafından herhangi bir düzeltme yapılmamıştı.