CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulunda İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerine konuşma yaptı. Artan döviz kurlarına dikkat çeken CHP’li Başarır, “Türkiye ekonomisi kontağı kapatmak üzeredir” dedi.

‘BU BİR FELAKETTİR’

Dolar kurunun 13,5 lirayı gördüğünü ve bunun bir “felaket” olduğuna dikkat çeken CHP’li Başarır, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, “Büyük bankaların bazıları işlem kapattı. Döviz büroları döviz satışını bir süreliğine durdurdu. En kötüsü 2021’in Türkiye’sinde gübre ve zirai ilaçların satışı durduruldu. Şimdi, bu bir felakettir" dedi. Yaşanan bu duruma sessiz kalmanın daha büyük felaket olduğunu ifade eden Başarır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ekonomisi kontağı kapatmak üzeredir. Bakın, bugün 14:00 ile 16:00 saatleri arası 1 milyon doları olan bir kişi, 2 saatte 1 milyon 250 bin lira kazandı. Bu nasıl bir şey? Yani, bu iş dolar baronlarına, dolar zenginlerine ya da garanti verdiğiniz köprü ve havaalanlarının müteahhitlerine yaradı ama aynı oranda 84 milyon da fakirleşti."

‘OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ İŞLETMEYE AÇILDIĞINDA DOLAR 6.5 TL’YDİ’

Zafer Havaalanı için verilen garantinin 23 Kasım sabahı 84 milyon TL ederken saat 16.00’da kur artışıyla birlikte 100 milyon liraya çıktığını ifade eden CHP’li Başarır, “Bu parayı kim veriyor? Biz veriyoruz. Osmangazi Köprüsü işletmeye açıldığında dolar 6.5 TL’ydi. Araç başına verilen garanti buna göre hesaplanıyordu ama şimdi dolar 13.5 TL oldu. Biri de çıkıp ya biz adamlara bu parayı niye veriyoruz demiyor. Katar için, Beinsports için kuru sabitle ama Cengiz İnşaat ve 5 şirket için garanti parayı dolar üzerinden ödeyin. Uyarlama davası da açamıyoruz çünkü İngiliz Mahkemeleri yetkili. Bu olabilecek bir şey mi? Derhal acil önlemler almak zorundasınız” dedi.

‘YAKINDA İNSANLAR KURU SOĞAN VE EKMEĞİ DE ALAMAYACAK’

15 Kasım’da bir asgari ücretin 285 dolar, bugün ise 220 dolar seviyelerinde olduğunu belirten CHP’li Başarır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önlem olarak, kuru ekmek ve soğan yiyebilirsiniz diyorsunuz. Bazı arkadaşlar zaten kışın, turfanda meyve yemek zararlı diyor. Ya yiyen var mı, bulan var mı? Yakında insanlar zaten kuru soğan ve ekmeği de alamayacak. Bütçe yapıyoruz, neyin bütçesini yapıyoruz biz? Bütçenin başladığı gün ile bugün arasında zaten oylayacağınız bütçenin 1/3’ü gitti. Bakın önlem almak zorundasınız. Garanti verdiğiniz bu şirketlerin dolar kurunu 6.5 TL’de sabitleyin. Katara ne yaptıysanız onlara da aynısını yapın. 84 milyona gerçekten yazık oluyor. Bugün telefonlar durmuyor. İntiharlar başlayacak, insanlar çöpten ekmek topluyor, bardakla yağ alıyor. İnsanlar bayat ekmek kuyruğuna giriyorlar. İnsanlar çocuklarına para veremedikleri için üniversiteden evlere çağırıyor. Bu duruma bir önlem alınması gerekiyor. Asgari ücret için neden aralığı bekliyorsunuz? Derhal asgari ücreti belirleyin ve 5000 TL’den aşağıya olmasın. Emekli maaşını derhal yaşanabilir seviyeye getirin ve zamanını beklemeyin” sözlerini ifade etti.

‘HASTA BİR ZİHNİYET TÜRKİYE’Yİ FELAKETE GÖTÜRÜYOR’

“Lütfen sokağa çıkın, pazara çıkın ve insanların halini görün” diyerek AK Parti sıralarındaki milletvekillerine seslenen CHP’li Başarır “Bunu muhalefet etmek için söylemiyorum. Hepimiz empati yapmak zorundayız. Bakın, maaşı dolarla vermiyoruz diyorsunuz. Şu konuştuğumuz kürsü, mikrofon, avizeler, oturduğumuz deri, avizeler, elektrik, doğalgaz, arabanızın mazotu, arabanızın tüm malzemeleri hepsi dövizle belirleniyor bu ülkede. Yarın yağa zam gelecek, tarımsal ürünlere zam gelecek, ete zam gelecek, her şeye zam gelecek. Ekmek 4 lira olacak ve insanlar artık bırakın açlık sınırını açlıktan ölecek duruma gelecek. Bir parça vicdan arıyorum. Bari burada ortak akılla konuşalım. Eğer ki sorun varsa Faik Bey var, Selin Hanım var, Bülent Kuşoğlu var. Ya bizimkilerden yardım alın, bir parça akıl rica ediyorum. Olmuyor, yapamıyorsunuz. Hasta bir zihniyet Türkiye’yi felakete götürüyor. Lütfen, vicdan!” ifadelerini kaydetti.