TBMM İnsan Hakları ve Cezaevi Alt Komisyonu Üyesi CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele iddialarını değerlendirdi.

Yeni işkence yöntemlerine dikkat çeken Ağbaba, “Maalesef cezaevi koşulları 12 Eylül’ü aratmayacak durumda. Darbeci generaller, paşalar zorla erlere dövdürtülüyormuş. Emniyette böyle ilginç iddialar var” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden önce telefon, mektup, kitap hakları için mücadele ettiklerini ancak bugün çok şeyin tümüyle değiştiğini anlatan Ağbaba, “Onlar çok geride kaldı. Mektup, telefon hakkı bitmiş durumda, kitap verilmiyor” ifadelerini kullandı.

MHP VE HDP’YE ÇAĞRI

Ağbaba, cezaevlerinden gelen işkence iddiaları için görev yaptıkları İnsan Hakları’nı İnceleme Komisyonu’na olağanüstü toplantı çağrısı yapacaklarını ve bunu yaparken MHP ve HDP’den destek isteyeceklerini söyledi.

Ağbaba, “Bu işkence iddialarını ortaya çıkarmak hükümetin görevidir. Türkiye bu ayıpla yaşamamalı. İşkence bir insanlık suçudur. Bu basit ve evrensel gerçekten bihaber birinin İnsan Hakları ve Cezaevi komisyonlarında olması kabul edilemez” diye konuştu.

SIFIR ETİKETLİ ELBİSE ZORUNLULUĞU

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, 2011 yılından bu yana yurt genelindeki cezaevlerine yönelik ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Ağbaba, bu faaliyetlerle yaşanan sorunları daha net görme imkanı bulduklarını belirtti.

Türkiye’de, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında cezaevlerinde yaşanan yoğunluğun arttığını, bunun da birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyleyen Ağbaba, “Biz ‘işkence araştırılsın’ derken sadece FETÖ tutuklularını da kastetmiyoruz. 15 Temmuz’dan sonra cezaevi yönetimleri iktidarı örnek alarak tutumlarını sertleştirdi. Yalnızca FETÖ tutukluları değil tüm mahpuslara yönelik hem fiziksel hem de psikolojik işkence olduğu ile ilgili yüzlerce şikayet alıyoruz. Sadece son bir haftada bana onlarca mektup geldi.

” Yeni cezalara dikkat çekerken mahkum yakınlarından sıfır etiketli elbise istediklerini söyleyen Ağbaba, basın toplantısında kendisine ulaşan iddialarla ilgili de, “Cezaevlerinde kıyafet yönetmeliğinden kitap yasağına kadar birçok yeni uygulama da yürürlüğe girmiş vaziyette. CHP olarak İnsan Hakları Komisyonu’nu olağanüstü toplantıya çağıracağız. Cezaevleriyle ilgili tecavüz, taciz, kol kırma gibi birçok iddia var. Türkiye’de biraz insan haklarına saygı var ise bu iddiaların incelenmesi gerekiyor”. ifadelerini kullandı.

Ağbaba, işkence iddialarını şöyle sıraladı:

– Şakran’da bir kadın mahpusa işkence edilirken kolu kırılıyor.

– Sincan’da işkence sırasında kaburgası kırılan, baygınlık geçiren mahpusların haberlerini alıyoruz.

– Amasya’da belinden sakat mahpus merdiven boşluğuna atılıyor.

– Tekirdağ Cezaevi’nde bir mahpusun kemik erimesi yüzünden kullanmak zorunda olduğu el topu verilmiyor.

– Hasta mahpuslara ilaçları verilmiyor. İnsanlar ölüme terk ediliyor.

– Hücreye atılan mahpuslara su ve yemek verilmiyor.

– Hastanelere sevk yapılmıyor. Nedeni OHAL var güvenlik alamayız deniyor.

– Ters kelepçe ve oyuk araması olağan hale geldi.

– Çıplak arama herkese istisnasız uygulanıyor.

– Sürgün sonrası eşyalar mahpuslara verilmiyor.

– Avukat görüşleri cam arkasından yapılıyor. Gardiyanlar yalnız bırakmıyor.

– Haftalık telefon hakları 15 güne çıkarılmış durumda.

– Mahpuslar hücrede betonda yatmaya zorlanıyor.