Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), Merkez Bankası’ndaki 128 milyar doların akıbetine ilişkin tartışmaları Meclis’e taşındı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na başvurarak, kanuna göre yılda iki kez komisyona bilgi vermesi gereken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 128 milyar dolar tutarındaki Merkez Bankası rezervlerinin nasıl eridiği tartışmalarına ilişkin TBMM’ye davet edilmesini talep etti.

‘BÜYÜK BİR KAMU ZARARINA YOL AÇTI’

CHP’li Özel, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’a yaptığı başvuruda, 1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 42’nci maddesi gereği, TCMB Başkanı tarafından banka faaliyetlerine ilişkin olarak yılda iki defa Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bilgilendirileceği hükmünü içerdiğini hatırlattı.

Merkez Bankası Başkanı tarafından 2020 yılında yalnızca bir sunum yapıldığını, bu sunumun da 25 Aralık’ta gerçekleştirildiğini belirten Özel, Cumhurbaşkanı kararıyla 20 Mart’ta göreve getirilen Kavcıoğlu’nun Meclis’te sunum yapması gerektiğini belirterek şunları belirtti:

 “Görevde bir ayını dolduran Kavcıoğlu ve iktidar partisi, bu süre içinde kamuoyunu sıklıkla meşgul eden 128 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervinin nasıl eridiği, bu miktarın nerede olduğu gibi sorulara muhatap olmuştur. Cumhurbaşkanının, İktidar partisi sözcülerinin ve son olarak da Merkez Bankası başkanının birbiriyle çelişen açıklamaları kafaları iyice karıştırmıştır. Merkez Bankası rezervlerindeki bu hareketliliğin büyük bir kamu zararına yol açtığı anlaşılmakta, bu hareketliliğin bilgi kirliliği yaratılarak kamuoyu bilgisinden de kaçırılmak istendiği şüpheleri giderek kuvvetlenmektedir.”