Ankara’da özlük haklarının iyileştirilmesi için bir araya gelen öğretmenlere yönelik polisin tutumu tepkilere neden oldu. Biber gazıyla müdahale edilen öğretmenlerden Betül Koca, bir polis amiri tarafından darbedildi ve ‘Al bunu’ denilerek gözaltına alındı.

CHP,  Özel Öğretmenler Sendikası’nın eyleminde öğretmenlere orantısız güç uygulayan polis Mukadder Kardiyen hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 ‘İŞKENCE SUÇLARINI İŞLEDİ’

CHP tarafından yapılan suç duyurusunda, şüpheli olarak nitelenen polis Mukadder Kardiyen’in baş komiser olduğu, toplumsal olaylarda görevli kolluğun amiri olarak görev yaptığı belirtildi. Suç duyurusunda, “Şüpheli bu görevi sırasında defaten görevi kötüye kullanma ve işkence suçlarını işlemiştir. Anayasal bir hak çerçevesinde barışçıl olarak yürütülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde provokatif tavırlarıyla ve görev sınırlarını aşan müdahaleleriyle defalarca demokratik bir hakkın kullanımını bilinçli olarak engellemiştir” ifadelerine yer veren CHP şunları kaydetti:

“Şüpheli daha önce de hiçbir taşkınlığın bulunmadığı, barışçıl birçok gösteriyi engellemiş, hukuki olmayan gözaltı emirleri vermiştir. Bu emirleri verirken de yurttaşlar üzerinde orantısız güç uygulamaktan çekinmemiştir. Ankara ilinde yapılan demokratik protestolarda, Anayasal hakkını kullanan eylemcilere ya aşağılayıcı ifadelerde bulunmuş ya hakaret etmiş ya da gerekmediği halde fiziken zor kullanmıştır."

‘SUÇLAR GÖZ ARDI EDİLEMEZ’

Öğretmenlerin barışçıl toplantı gerçekleştirdiğini, polis Kardiyen’in işkence içerikli müdahalede bulunduğunu belirten CHP, “Öğretmenleri kamuda görev yapan, özel sektörde görev yapan diyerek ayırmak da doğru değildir. Şüpheli, kendisini yetiştirenlerin de öğretmenler olduğunu unutmuş olacak ki bir öğretmeni itip kakarak orantısız güçle gözaltına aldırabilmektedir. Şüphelinin bu kutsal mesleği icra edenlere karşı işlediği suçlar göz ardı edilemez” dedi ve suç duyurusunda şu talepte bulundu:

“Yukarıda açıklanan ve resen tespit edilecek nedenlerle, şüpheli hakkında soruşturma yürütülerek kamu davası açılmasını ve cezalandırılmasını talep ederiz.”