CHP Meclis Grup başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğru’dan oluşan heyeti, referandum öncesi Diyarbakır’a gelerek incelemelerde bulundu. Merkez Sur ilçesinde vatandaşlarla görüşen heyet, daha sonra CHP il binasına geçerek basın toplantısı düzenledi.

Vecdi Erbay'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, edindikleri izlenimleri paylaşan CHP milletvekilleri, Diyarbakır’dan ‘Hayır’ oyu çıkacağını belirterek, sandığa sahip çıkma çağrısında bulundu.

‘SUR İÇİN VERİLEN SÖZLER TUTULMADI’

Sur esnafıyla görüştüklerini aktaran Özgür Özel, Sur esnafına verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti. Özel, “Sur’da alan çalışması yaptığımızda hükümetin vatandaşlarına verdiği sözleri tutmadığını gördük. Sur’u Toledo yapacağını söyleyenler maalesef bunları sözde bıraktılar. Bu eksiklikleri tespit ettik.”

Sur’daki gelişmeleri takip ettiklerini dile getiren Özel, 16 Nisan’dan sonra konuyu Meclis’e taşıyacaklarını söyledi.

‘ÖNCE BÖLGE NORMALLEŞMELİ’

Basın toplantısında söz alan İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, OHAL koşullarında anayasa gibi mutabakat gerektiren toplumsal uzlaşma metninin hazırlanamayacağını ifade etti. Tanrıkulu, “AK Parti ve Erdoğan’ın yapması gereken, ilk önce bölgede normalleşmeyi sağlamak olmalıydı” dedi.

Tanrıkulu şunları söyledi: “İçte ve dışta barış sağlanır, bunun üzerinden ne gerekirse, bir mutabakatla hazırlanırdı. Ama AK Parti ilan edilen OHAL’i Allah’ın bir lütfu saydı ve topluma sundu. Büyük bir yıkım yaşandı ve büyük zulüm yaşandı. İnsanlarımız kendilerini iki kere sorumlu hissedip “Hayır’ diyecekler. Çünkü seçmenlerimiz ‘Evet’in zulüm politikalarına evet demek anlamına geldiğini biliyor. Diyarbakır’daki seçmenlerimiz bunun farkındalar.”

KAYYIMLARA ÇAĞRI  

Sur esnafının yaşadığı sıkıntılara da değinen Sezgin Tanrıkulu, insanların büyük bir çaresizlik içinde olduğunu dile getirdi. Diyarbakır’daki bütün belediyelere kayyım atandığını hatırlatan Tanrıkulu, kayyımların insanları sorgusuz sualsiz işten çıkardığını aktardı.

Sezgin Tanırkulu, icraatlarını eleştirdiği kayyımlara şöyle seslendi: “Hükümet, seçimle gelen seçimle gider demişti, ama Diyarbakır’daki bütün belediyelere kayyım atanmış. Atanan kayyımlar da işi gücü bırakmış, çalışanların ekmeği ile oynuyorlar. Sen milletin ekmeği ile ne oynuyorsun? Yarın öbür gün buradan gideceksin. Hesabını sorarlar bunun. İşten attıklarınızın yerine kimi alıyorsunuz? Hangi yandaşlarınızı alıyorsunuz?”

Çatışmalar nedeniyle yaklaşık 500 bin kişinin yer değiştirdiğini belirten Tanrıkulu, herkesin oy kullanma hakkı olduğunu, seçmenin gittiği yerde oy kullanması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, partisinin bu oyların kullanılması için gerekli çalışmaları yürüttüğünü de dile getirdi.

Haberin tamamı