CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul'da yaşanan depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Torun, "Bunu tekrar bir büyük uyarı olarak görmeli ve eksikliklerimizi bir saniye bile harcamadan tamamlamalıyız" dedi.

"Sorumluluğumuz gereği hükümete ve AKP'ye birlikte düşünmeyi ve yeni bir yerel yönetimler yasasını birlikte hazırlamayı öneriyoruz" diyen Torun, İmar Yasasının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Torun, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ifade ederek,"Öncelikle şunu söylüyoruz, deprem ne zaman geleceği bilinmeyen ve kaç şiddetinde olacağı ölçülemeyen bir doğal afettir. Ancak, biz şunu biliyoruz ki deprem mutlaka kapımızı çalacak. Biz her zaman, Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun dün de söylediği gibi, 'Bilimin karşısında boyun büker, bilim insanlarından talimat alır ve gereğini yaparız.' Böyle de yapmalıyız." İfadelerini kullandı.

"Deprem vergilerinin nereye harcandığını ve deprem toplanma alanlarının kimlere verildiğini sorma hakkımız var" diyen Torun, "Deprem için toplanan vergilerle okullarımızı güçlendirdik mi? Deprem için toplanan paralarla hastanelerimizi güçlendirdik mi? Kamu binaları ne durumda? Çürük binaları da affettik mi?" sorularını yöneltti.

"ÇAĞIMIZA UYGUN HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUM"

Torun'un açıklamasından öne çıkanlar şunlar oldu:

"Geçen yüzyılda şehirlerin altyapı projelerini finanse etmek, buna kredi vermek, konut sorunlarını acilen çözmek, hastane okul gibi acil ihtiyaçları finanse etmek gerekiyordu. Bunları yaparken de kaliteye ve kalıcılığa önem verilmiyordu. Şimdi bunların düzeltilmesinin yanında iklim krizine çözüm üretecek entegre ve kapsayıcı projeler geliştirmek gerekiyor."

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, İller Bankasını, hükümetin tüm kurumlarını çağımıza uygun hareket etmesi için göreve çağırıyorum. Yerelin iklim krizini, doğal felaketleri önleyici projeleri öncelikle desteklenmeli"

"Belediye başkanlarımız, sadece çalışmak istiyor ve halkımızın dertlerini çözmek için çırpınıyor, onlara sorun çıkarılmamalı ve önü açılmalı."

"Biz, sorumluluğumuz gereği hükümete ve AKP'ye bütün bunları birlikte düşünmeyi ve yeni bir yerel yönetimler yasasını birlikte hazırlamayı öneriyoruz"

"Hükümetin veya sarayın yeni yerel yönetimler yasası tartışmasında uyarılarımızı ve en önemlisi de katkılarımızı, demokrasi talebimizi dikkate almasını umuyoruz"

"İMAR YASASI ELE ALINMALI"

Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Torun, yerel yönetimler yasasında öncelikli olarak değişmesini öngördükleri maddelerin neler olduğunun sorulması üzerine, "Sayın Özhaseki ile geçmişte konuşmuştuk, bugün de konuşuyoruz. En öne alınması gereken konu İmar Yasası" yanıtını verdi. Torun belediyelerin gelir kaynaklarının arttırılması gerektiğini de dile getirdi.

"TOPLANAN VERGİ MİKTARINI BİLMİYORUZ"

"Bugüne kadar toplanan deprem vergileriyle ilgili elinizde bir rakam var mı?" sorusu üzerine Torun, bu konuda sözlü ve yazılı soru önergeleri verdiklerini ancak yanıt alamadıklarını dile getirdi. Torun, "20 yıldır vergi ödedik ama miktarı kadar önemli olan bu amaçla toplanan paraların maalesef depremi önleme veya depremin etkisini hafifletme adına kullanılmadığı bir gerçek. Elimizde bir bilgi yok. Geçmişte de talep ettik bugün de talep ediyoruz ama henüz ulaşamadık eğer öyle bir rakam sunulursa da mutlu oluruz" dedi.