Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AİHM'in Demirtaş ve Kavala kararını tanımamasına CHP’den tepki geldi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala ile HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararına ilişkin, "Biz, Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Olay bu kadar basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar yok hükmündedir. Bunları kaç kez açıkladık. İster anlasınlar ister anlamasınlar” dedi. Erdoğan’ın bu sözlerine CHP’den tepki geldi. CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, “O zaman Erdoğan kendi anayasasını oluştursun” demişti.

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ı haberine göre, CHP'li Sezgin Tanrıkulu da "İlginç olan, Cumhurbaşkanının anayasal düzene karşı suç işlemede yargıyı da teşvik ediyor olması" ifadelerini kullandı.

‘AİHM’DEKİ ÜYEYİ ÇEKİN’ ÇAĞRISI

Erdoğan’ın sözlerine tepki gösteren Tekin, “Madem kararı tanımıyorsunuz o zaman Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) üyenizi çekin” dedi. Bir yıl önce Erdoğan’ın AİHM Başkanı Robert Spano ile görüştüğünü hatırlatan Tekin, “AİHM Başkanı ülkede yaşanan sorunları anlatmıştı. Peki, kararları tanımayacaksanız neden kabul ettiniz?” diye sordu.

‘HUKUĞU SİYASETÇİLERE GÖRE Mİ İŞLETECEĞİZ?’

“Madem kararı tanımıyorsunuz o zaman tamamen çekilirsiniz” ifadelerini kullanan Tekin, “Kararları biz siyasete göre mi yoksa hukuk kurallarına göre mi işleteceğiz? Kabul edilebilir bir durum değil” şeklinde konuştu. Tekin ayrıca, “Kendi anayasanı ve AİHM’nin kurallarını tanımayacaksanız hangi yasayı tanıyacaksınız? Yarın alınacak kararları hukuka göre mi yoksa siyasetçilerin kararına göre mi işleteceğiz?” diye sordu.

‘CUMHURBAŞKANI, ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİN UYGULANMASINDA 1. DERECE SORUMLUDUR’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Erdoğan’ın söylemlerinin çok vahim olduğunu ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı olarak uluslararası sözleşmenin uygulanmasından birinci dereceden sorumlu olan kişinin AİHM’nin kararını tanımadığını ifade etmesi doğrudan Anayasanın 90’ncı maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46’ncı maddesine ve kurucu ortağı olduğumuz Avrupa Konseyi’nin şartlarına tamamen aykırıdır” dedi.

''ANAYASAYI TANIMIYORUM’ DEMEK BİR SUÇ'

Tanrıkulu, “Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ortada durduğu sürece hem yargı makamları hem yürütme hem de Cumhurbaşkanı bu kararlara uymak zorundadır. Uymuyorum demesi düşünce ve ifade özgürlüğünün dışında anayasayı tanımamaktır. Yurttaşın AİHM kararını tanımıyorum demesiyle Cumhurbaşkanının tanımaması arasında fark vardır ve suçtur” dedi.

CUMHURBAŞKANI YARGIYI, ANAYASAL DÜZENE KARŞI SUÇ İŞLEMEYE TEŞVİK EDİYOR’

İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çıkmanın da bir prosedürü olduğunu söyleyen Tanrıkulu,  “Eğer sözleşmeden çıkmak istiyorsa da parlamentoda buna ilişkin bir yasa teklifi gönderir ve parlamentoda tartışılır. İlginç olan Cumhurbaşkanının anayasal düzene karşı suç işlemede yargıyı da teşvik ediyor olmasıdır. Yargı mensuplarını da suça teşvik etmektedir” dedi.