CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, öncülüğünde milletvekilleri Mecliste Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini İzleme ve İncelenme Komisyonu kurulması için kanun teklifi verdi.

Mecliste 600 milletvekilinin 691 maddeyi görüşerek 39 kanun teklifini kanunlaştırdığı, tek kişinin 1915 maddeyi yürürlüğe soktuğuna dikkat çekildi.

Anayasa Hukuku Profesörü Kaboğlu’nun TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına dair teklifin gerekçesinde “Anayasa sistematiği bakımından, hak ve özgürlükler düzenlendikten hemen sonra, bunları koruma organı olarak TBMM yer alıyor. Sıralama, yasama, yürütme ve yargı şeklinde. Başka bir deyişle, anayasal sistematik, önce özgürlük sonra iktidar anlayışını yansıtıyor. Bu anlayış, liberal anayasacılığın belirgin özelliğidir. Bu bakımdan, TBMM’nin özgürlük mekânı olması nedeniyle kural koyma yetkilerini sahiplenmesi, sadece tarihsel misyonunun değil, anayasal sistematiğin de bir gereği olduğuyla gerekçelendirilmiş” denildi.

MADDELER GEREKÇESİZ BİR ŞEKİLDE YÜRÜRLÜĞE SOKULUYOR

Kaboğlu’nun yanı sıra 54 CHP milletvekilinin de imza verdiği teklifin 4 sayfalık gerekçesinde, 27. dönemde TBMM’de 600 milletvekilinin 691 maddeyi görüşerek 39 kanun teklifini kanunlaştırırken, tek kişinin 41 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle 1915 maddeyi hem de ‘gerekçesiz’ bir şekilde yürürlüğe soktuğuna dikkat çekildi.

Yasamanın asli sahibi olan TBMM’nin belirleyici konumunun açıkça göz ardı edildiği, bu nedenle kurulması öngörülen komisyonun ne kadar gerekli olduğu ifade edilen gerekçede, TBMM’nin, 600 milletvekilli ve 200 aşkın yasama uzmanıyla pekala Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan düzenlemeleri hukuken çerçeveleyebileceği ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuru ile de yargısal denetim yolunu işletebileceği ifade edildi.

Kaynak: Evrensel