İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik "Terörle iltisaklı personel çalıştırıldığı" iddiasıyla başlattığı özel teftişin ardından müfettişlerin belediyedeki incelemeleri başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Belediyelere polis baskını olduğunda bilgisayarların imajını alma, alınan belgelerin fotokopilerini çekme gibi dikkat edilecek önlemleri içeren bir uyarı listesi göndereceğiz" sözlerinin ardından CHP yönetimi harekete geçti.

CHP’li belediyelere yönelik iktidar kanadından gelecek girişimlere karşı atılacak adımlar için Yerel Yönetimler Hukuk Komisyonu oluşturan CHP, belediyelerin olası bir soruşturma sırasında atacağı adımlara dair 9 maddeden oluşan bir bilgilendirme metni hazırladı ve tüm CHP’li belediye başkanlarına bu metni gönderdi.

'ATILACAK İLK ADIM CHP GENEL MERKEZİ’NE BİLGİ VERMEK OLACAK'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde başlayan özel teftişin ardından kurulan Yerel Yönetimler Hukuk Komisyonu, belediyelere yönelik herhangi bir soruşturma başlatıldığında atılması gereken adımları belirledi.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, CHP'li belediyeler, soruşturma haberi alır almaz ilk olarak CHP Genel Merkezi’ne, Belediye Hukuk Komisyonu’na ve CHP il başkanlıklarına ivedi bir şekilde bilgi verecek.

Bu bilginin verilmesinin ardından, CHP il başkanlıkları bünyesindeki hukuk komisyonlarında bulunan avukatlar soruşturmaya karşı çalışmalara başlayacak. Belediyedeki soruşturma sırasında CHP’nin avukatları da hazır bulunacak.

Avukatlar olmadan hiçbir işleme başlanılmaması gerektiğini özellikle vurgulayan CHP, belediye başkanlarına gönderilen 9 maddelik metinde, işlemler sırasında belediyelerin itiraz ettiği konuların tutanak altına alınması uyarısında da bulundu.

CHP’nin hazırladığı metinde, soruşturma sırasında bilgisayarlarda arama yapılırken sadece içeriklerin kopyasının alınabileceği, yasa gereği bilgisayarlara ya da sabit disklere el konulamayacağı, el konulması halinde ise cihazların mutlaka bir kopyasının alınması gerektiği hatırlatıldı.

‘MİLLET İRADESİNE DARBE VURMAYA ÇALIŞANLARLA MÜCADELE EDECEĞİZ’

Kayseri’de 17-19 Aralık tarihlerinde düzenledikleri belediye başkanları çalıştayında CHP’li belediyelere yönelik hukuksuz girişimlerin artacağını değerlendirdiklerini belirten CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “İstanbul Büyükşehir Belediyemize özel teftiş başlatıldı. Özellikle bazı tetikçi müfettişler gönderilerek, somut kanıt olmasa bile belediyelerimiz üzerinde baskı kurulacağı yönünde bilgiler alıyoruz" dedi.

Bunun ilk örneğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yaşadıklarını gönderilen müfettişlerden birinin geçmişte AK Parti’den milletvekili adayı olduğunun ortaya çıktığını belirten Torun, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, belediyelerimize yönelik hukuksuz girişimlere karşı atacağımız adımları belirlemek üzere Yerel Yönetimler Hukuk Komisyonu oluşturduk" diye konuştu.

CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalara karşı hazırladıkları 9 maddeden oluşan bilgilendirme metnini tüm belediye başkanlarına gönderdiklerini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, değerlendirmesini şu ifadelerle sürdürdü:

"Belediyelerimizi seçimle yenemeyenlerin her türlü hukuksuz girişimden medet umduklarının farkındayız ve onlara şunu söylüyoruz: Belediyelerimize karşı hukuksuz girişimlere heves edenler, karşılarında, Genel Başkanı’ndan her bir üyesine kadar kenetlenmiş, sırtını halkın iradesine dayamış, topyekûn bir mücadele bulacaklar. Halkın oylarıyla seçilen, yerel demokrasinin ana unsuru olan belediyelerimize yönelik kumpas operasyonlarına asla geçit vermeyeceğiz. Millet iradesine darbe vurmaya çalışanlara karşı her türlü demokratik ve hukuki haklarımız kullanarak mücadele edeceğiz."