CHP’li Milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye tepki gösterdi, tansiyon yükseldi: Gözlerde pırıltı gitmiş… Batırdınız ülkeyi batırdınız…

Meclis Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Meclis’e gönderilen “Ek bütçe teklifi” görüşmelerine başladı. Yürütme adına ek bütçeyle ilgili sunumu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptı. Bakan Nebati’nin yaptığı konuşma muhalefetin tepkilerine neden oldu.

Bakan Nebati ekonomideki büyüme oranlarını verirken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Otuz yıllık göz doktoruyum, pırıltı falan görmüyorum gözlerinizde” diye seslendi. Bakan Nebati’nin ihracatta rekorlar kırıldığı yönündeki açıklamasına CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Nebati'den masallar, Nebati'den!” tepkisi gösterdi. Turizm gelirlerindeki artışa dikkat çeken Nebati’ye CHP’li Ağbaba bu kez, “Rekorlar kırdınız rekorlar, tebrik ederiz. Enflasyon rekoru, dolar rekoru, talan rekoru...”, “Yürü Nebati kim tutar seni?”, “Türkiye'nin itibarını mahvettin!” sözleriyle karşılık verdi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise “Sayın Bakan, altı aylık uykudan uyandınız mı, ne görüyorsunuz altı ay sonra?” diye seslendi.

‘VELİ AĞBABA’YI GENEL MERKEZDEN ÇAĞIRIYORLAR’

Bu sırada Meclis Başkanvekili Celal Adan, CHP’li Ağbaba’nın sürekli sataşmada bulunması üzerine araya girerek iki kez, “Değerli milletvekilleri, Veli Ağbaba'yı Genel Merkezden çağırıyorlar(!)”, “Veli Ağbaba'yı Genel Merkezden çağırıyorlar, haberiniz olsun(!) Arkadaşlar, rica ediyorum laf atmadan dinleyelim” diye uyardı. Ağbaba da “Sayın Başkanım, ama biraz gerçekleri konuşsun; faizi söylesin, enflasyonu söylesin, alım gücünü söylesin” diye karşılık verdi.

‘YA BU KADAR YALAN OLMAZ’

Bakan Nebati konuşmasında enflasyonun tüm dünyanın sorunu olduğunu söyledi, “Enflasyonun olumsuz etkilerinin farkındayız. Mücadele konusunda gerekli tecrübe ve donanıma sahibiz, mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz ve enflasyonu kısa bir süre içerisinde düşürmeyi yine biz başaracağız” dedi. Bakan’ın bu sözlerine CHP Milletvekilleri, “Ya, bu kadar yalan olur mu!”, “Gözlerde pırıltı gitmiş”, “Batırdınız ülkeyi, batırdınız!”, “Asgari ücret 250 dolara düştü Sayın Bakan, farkında mısın?” sözleriyle karşılık verdi.

‘LAN, TERBİYESİZ, HADSİZ…’

Bakan Nebati’nin konuşmasına sürekli laf atılması üzerine Meclis Başkanvekili Adan araya girerek, “Bu laf atmanın milletvekiline faydası yok, partiye faydası yok” diye uyardı. Bu sırada AK Parti Milletvekili Hasan Çilez ile CHP Milletvekili Ağbaba arasında sert diyaloglar yaşandı. Yaşanan gerilim Meclis Başkanvekili Adan’ın uyarı ve müdahaleleri ile büyümeden önlendi. Gerilim tutanaklara şöyle yansıdı:

HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Sen ne işe yarıyorsun Veli Ağbaba?

VELİ AĞBABA (Malatya) - Senin sadece parmağın işe yarıyor, parmağın. Sen ne işe yarıyorsun? Senin sadece parmağın. Recep Tayyip ihtiyaç duymasa sadece parmağını yapar.

HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Adam gibi konuş.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Adam olmayan sensin.

HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Terbiyesiz! Adam ol!

VELİ AĞBABA (Malatya) - Adam olmayan sensin, terbiyesiz! Recep Tayyip Erdoğan istiyorsa sadece parmağını yapar milletvekilinin.

HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Terbiyesiz! Konuşma.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Utanmaz adam! Hadsiz! Terbiyesiz, ahlaksız! Ahlaksız! Hadsiz! Sen kimsin!

HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Sensin lan! Adam ol!

VELİ AĞBABA (Malatya) - "Lan!" sensin, "Lan!" sensin.

HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Adam ol! Konuşma. Yaptığın işe bak. Ayda yılda bir geliyor, yine provokasyon yapıyor, yine provokasyon yapıyor. (AK PARTİ ve CHP sıralarından gürültüler)

VELİ AĞBABA (Malatya) - Konuşma hadsiz!

VELİ AĞBABA (Malatya) - ..."Terbiyesiz!" diyemez kimse, "Ahlaksız!" diyemez kimse...

‘HİÇBİR BAKAN MECLİS'LE BÖYLESİNE ALAY EDEMEZ’

Bakan Nebati’nin konuşması sırasında CHP’li Milletvekilleri tepkilerini sürdürdü. Bakan Nebati’nin ek bütçenin gerçekçi verilerle hazırlandığı, ek vergi getirilmeyeceği sözleri üzerine, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, “Hangi gerçekçi ya, hangi gerçekçi? Neresi gerçekçi? Ya, gerçekçi olsaydınız bütçe yapmaya gerek kalmazdı ki. Hayalî bütçe, hayalî”, CHP’li Emir “Sayın Başkan, hiçbir Bakan Meclisle böylesine alay edemez”, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Uyuduk uyandık, yeni bütçe geldi” diye tepki gösterdi.

Bakan Nebati’nin konuşması sonrası söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Sayın Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin belli gelenekleri vardır, ritüeller vardır; özellikle bütçe görüşmelerinde sataşma, laf atma bir ritüeldir. Burada mesele, kişisel olarak hakaretamiz bir ifadede bulunmamaktır. Ancak Sayın Nebati'nin sunumu esnasında milletvekillerimizin -doğal olarak- vatandaşın çektiği çileyi Parlamento'ya yansıtması, sataşması dozajı tartışılabilir ama doğaldır” dedi. Ancak bu sözler üzerine de bir süre AK Parti ile CHP Milletvekilleri arasında karşılıklı sataşmalar yaşandı.

BAKAN NEBATİ: BENİM GÖZLERİM HEP PARLAR

Ek bütçe görüşmeleri sırasında partisi adına söz alan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, “Sayın Bakan, gözünüzdeki ışıltıyı bu sefer göremedim. Benim, acaba bu facia durumuna rağmen bakanlar, ülkeyi yönetenler, saray eşrafı gece çok rahat uyuyorlar mı diye bir endişem vardı. Burada gördüm ki pek rahat uyuyamıyorsunuz ve ciddi bir endişe taşıdığınızı ve gözünüzün ferinin gittiğini üzülerek ifade etmeliyim” dedi.

Konuşması sırasında hiçbir sataşmaya yanıt vermeyen Bakan Nebati bu sözler üzerine, “Benim gözlerim hep parlar” dedi.

Kaynak: Gazete Duvar