Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal'ın CHP'den istifa etmesine ilişkin, “İstifa tek taraflı bir müessesedir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonun arttığını, Türk parasının pul olduğunu kaydeden Öztrak, iktidarın ekonomi politikasını eleştirdi. "Enflasyonun aralıktan itibaren düşeceğini ilan ediyorlar" diyen Öztrak, fiyat etiketlerinin ve açlık sınırının artmaya devam edeceğini söyledi.

Öztrak, "Asgari ücret 5 bin 500 lira. Daha dört ay önce belirlendi. En son açıklanan açlık sınırı ise 7 bin 425 lira oldu. Asgari ücretli bir ailenin sadece karnını doyurmak için ilave 1925 liraya ihtiyacı var" diye konuştu.

Kışa girerken barınma krizinin de olduğunu kaydeden Öztrak, sadece son bir yılda doğalgaza yüzde 161, elektriğe yüzde 101 zam geldiğini hatırlattı.

TOKİ'NİN SOSYAL KONUT PROJESİ

Esnafın enerji faturaları nedeniyle zor durumda olduğunu, ev kiralarının arttığını dile getiren Öztrak, seçim öncesinde hükümetin bir sosyal konut projesi daha açıkladığını hatırlattı. TOKİ'nin yapacağı 250 bin sosyal konut için yaklaşık 8 milyon vatandaşın başvurduğuna, başvuran her 100 vatandaştan sadece üçünün konut sahibi olabileceğine işaret eden Öztrak, geriye kalan 97 kişinin ev hayalinden vazgeçeceğini ifade etti.

‘PİYASANIN İŞLEYİŞİNE MÜDAHALE EDİP SİSTEMİ BOZUYORLAR’

Hafta sonunda Türkiye Otomobil Girişim Grubu'nun seri üretim bandından ilk aracını indirdiğini, bunu ülke adına sevinçle karşıladıklarını bildiren Öztrak, TOGG'un bir özel girişim grubunun yatırımı olduğunu, çok büyük kaynaklar tahsis edildiğini, Türkiye'nin mobilite teknolojilerinde ilerlemekte umudu olduğunu belirtti. Öztrak, "Bir Türk markası olarak TOGG'un, dünyanın en önemli teknoloji üslerinden biri olması, CHP olarak bizim en büyük dileğimizdir" dedi.

Aracın fiyatının açıklanmamasını eleştiren Öztrak, enflasyonun olduğu yerde öngörülebilirliğin olmayacağını söyledi.

Tabela faizinin yüzde 10,5 olduğunu, kimsenin bu faize ve krediye erişemediğini söyleyen Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her gün yeni bir düzenlemeyle piyasanın işleyişine müdahale edip sistemi daha da bozuyorlar. Reel sektöre gidecek krediler, her gün ayrı bir düzenlemeyle büyüyen bütçe açığının finansmanına yönlendiriliyor. Saray ve şürekası bankaların kaçtan kredi açacağına, kime kredi açacağına kadar karışmaya başlamıştı. Yetmedi, geçtiğimiz hafta da bankaların ne zaman, saat kaçta döviz alıp satacağına da karışmaya başladılar."

SORU CEVAP

Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal CHP'den istifa etti. Bu istifayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Öztrak, "İstifa tek taraflı bir müessesedir. Kendisi e-devlet üzerinden istifa etmiştir. Gerekçesinin kendisine sorulması daha uygun olacaktır" yanıtını verdi.

‘DESTİCİ’NİN AÇIKLAMALARININ CİDDİYE ALINACAK YANI YOK’

"Cumhur İttifakı ortağı Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici'nin partinizin hazine yardımı almaması ve bu yardımı eleştirmesi gerektiği yönünde açıklamaları oldu. Siz bu açıklamaları nasıl yorumlarsınız?" sorusu üzerine Öztrak, "Sayın Destici'nin bu ifadeleri gerçekse ciddiye alınacak hiçbir yanı yoktur." dedi.

"İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bağımsız Türkiye Partisini 14 Kasım'daki toplantıda altılı masaya getirmeye hazırlanıyor. Değerlendirmeniz nedir?" sorusuna karşılık Öztrak, bu konunun altılı masanın ilk toplantısında gündeme geleceğini ve değerlendirileceğini belirtti.