Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla açıklama yaptı

Türkiye’nin toplumsal barışının ve huzurunun sağlanacağını ifade eden Karaca, “Kadınlar, çocuklar, başta olmak üzere savaş ve göçlerden en çok olumsuz etkilenenlerin kırılgan gruplar olduğundan hareketle hiçbir bireyin hak ihlali yaşamayacağı, haksız yere hapislerde tutulmayacağı, ifade özgürlüğü nedeniyle haklarından mahrum bırakılmayacağı bir ülke için biz hazırız. Tutumumuz açık ve net: “Daima barış, daimî barış” dedi.

‘BARIŞ İÇİN TEMEL İLKEMİZ ‘YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ’ OLMAYA DEVAM EDECEK’

1 Eylül Dünya Barış Günü mesajında, Afganistan’da yaşananlara da değinen CHP’li Karaca, “Savaş çığırtkanlığı yapanların, savaşlardan beslenen sektör ve karanlık güçlerin kalıcı barışı engellemek için sayısız girişimi olmuştur ve kirli pazarlıkların taraflarının çirkin oyunları devam etmektedir. İnsanlık tarihi kadar eski olan çatışmalar, işgal ve savaşlar tarihi, bize kalıcı barışa gidecek yol için dersler sunmaktadır. Afganistan’da yaşananlar, dünyanın farklı ülkelerinde süregiden savaşlar ne yazık ki, insanlığın bu dersi almadığını ortaya koymaktadır” dedi ve şunları kaydetti:

“Ülkemiz, zorlu savaşlara rağmen tam bağımsızlık için emperyalist güçlere karşı verilen kurtuluş mücadelesinin ardından Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya liderliği ve öngörüleriyle “yurtta barış, cihanda barış” ilkesiyle örnek bir devlet olmayı başarmıştır. Bugün, komşularıyla dost bir ülkenin liderliğini başarıyla sürdürerek tüm dünyanın takdirini toplayan Mustafa Kemal Atatürk’ün barış anlayışının ülkemiz için kıymeti, bir kez daha anlaşılmıştır. Kalıcı barış için temel ilkemiz “yurtta barış, dünyada barış” olmaya devam edecektir. “

‘5 TEMEL SORUNDAN BİRİ TOPLUMSAL BARIŞ’

CHP’nin 21. Yüzyıla Çağrı Beyannamesinde 5 temel sorun alanından biri olan “toplumsal barış” konusunda çabalarının devam edeceğini belirten Karaca açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

‘GENİŞ BİR MÜTABAKAT’

“Etnik kimlik, yaşam tarzı ve inanç eksenli siyasetle toplumsal barışımız derin yara almıştır. “Tek Kişilik Saray Hükümeti”, iktidarını sürdürmek için kamplaşmayı, kutuplaşmayı ve ayrışmayı çözüm olarak sürdürmektedir. Bu beş temel sorunun çözümü, öngörülen ekonomik-siyasal-toplumsal dönüşümü sağlayacak, güven veren, bir siyasal birliktelik kapasitesini oluşturmaya bağlıdır. Bu kapasite ancak reform iradesi etrafında toplanmış geniş bir mutabakatla sağlanabilir.” CHP farklı toplumsal gruplara kucak açan bir parti olarak toplumsal sorumluluğunun bilinciyle hareket etmektedir.

‘TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL BARIŞ VE HUZURU SAĞLANACAK’

CHP kurultay delegeleri olarak imzamızı attığımız beyannamemizde söz verdiğimiz gibi; Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır. Başta Kürt sorunu olmak üzere, tüm toplumsal sorunlarımız demokrasi temelinde ve TBMM’nin öncülüğünde çözülecek; Türkiye'nin tam bağımsızlığı, demokrasisi ve üniter yapısı güçlendirilecektir. Kadın - Erkek fırsat eşitliği sağlanacak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, öncelikli bir devlet politikası haline getirilecektir. Toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi için tüm terör örgütleri ve yeraltı suç örgütleri ile mücadele, ödün vermeksizin sürdürülecektir.

‘KALICI BARIŞTAN YANA TUTUMUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ’

Kutuplaştırılan, ayrıştırılan, biat kültürüne razı edilmeye çalışılan bir ülkede, toplumun farklı kesimlerinin huzur ve güven içinde bir arada yaşayacağı günlerin yakın olduğunu, tek kişilik şahsım hükümetinin çatışmacı, üstenci, dayatmacı, ortak aklı yok sayan girişimleri karşısında barış elçileri olarak kalıcı barıştan yana tutumumuzu sürdüreceğimizi belirtmek isterim.