İstanbul seçimleri ne olacak? Ekrem İmamoğlu’na mazbata verilecek mi? Seçimler yenilenecek mi? Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’u gelecek beş yılda kimin tarafından yönetileceğine dair soruların yanıtları hala askıda.

Ancak kesin olan bir konu var. Adalet ve Kalkınma Partisi, çok kısa sürede olağanüstü itiraz için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuracak.

AKP’Lİ YAVUZ: OLAĞANÜSTÜ İTİRAZLARIMIZI BÜYÜK ORANDA TAMAMLADIK

İktidar kanadında AKP Sözcüsü Ömer Çelik ile birlikte son dönemde en çok öne çıkan isim olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Twitter’dan yaptığı açıklamayla 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da düzenlenen “olağanüstü itiraz” haklarını kullanacaklarını teyit etti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı, “Olağanüstü İtiraz hakkımızı kullanarak İstanbul seçimlerinin yenilenmesini isteyeceğiz' demiştik. Hazırlıklarımızı büyük oranda tamamladık. Çok kısa bir zaman içerisinde dilekçe ve eklerini YSK'ya teslim edeceğiz” dedi

SALICI: PAZARTESİ GÜNÜ İMAMOĞLU’NUN MAZBATASININ VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Seçim gecesinden bu yana İstanbul’dan ayrılmayan CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetiminden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Yüksek Seçim Kurulu’nun öncelikle Ekrem İmamoğlu’na mazbatasını vermesi gerektiğini söyledi.

VOA Türkçe’den Hilmi Hacaloğlu’nun sorularını yanıtlayan Salıcı, “Türkiye çok ilginç bir seçimden geçti, geçiyor. Öyle ki aynı sandık dört kere sayıldı, geçersiz oylar sayıldı, seçim değişmedi. Bazı ilçelerde geçerli oylar sayıldı sonuç değişmedi. Maltepe’deki tüm sandıkların tümünün yeniden sayımı tamamlanacak. Sonucun değişmeyeceğini sayılmadan da biliyorduk. Çünkü istatistik diye bir bilim var. Ama kabullenmediler. Ve sonuç değişmedi, değişmiyor. Esenyurt’ta da sayım bitmek üzere. Bunlar tamamlandıktan sonra Ekrem İmamoğlu’na mazbatanın verilmesi şart. En geç Pazartesi günü İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak resmen ilan edilmeli” dedi.

SALICI: YSK’YA BASKI YAPILIYOR, OLAĞANÜSTÜ İTİRAZIN HUKUKİ ZEMİNİ YOK

YSK üyelerinin bazı bakanlar tarafından arandığından emin olduklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı, iktidar partisinin olağanüstü itiraz başvurusunun kabul edilmesinin mümkün olmadığı görüşünde.

Salıcı, “Her ne kadar iktidar sözcüleri YSK’ya baskı yapılmadığını söylese de bizde bazı bakanların YSK üyelerini aradığına dair bilgi var. Biz bu iddiayı dile getirdik. YSK bunu yalanladı mı? ‘Bize baskı yapılmıyor’ dedi mi? Demedi. Ama aynı YSK, seçimin ertesi günü AA ile ilgili açıklama yaptı ve ‘bizim müşterimiz değil’ dedi. Mesele burada kitleniyor. Bizim YSK’ya baskı yapma gücümüz zaten yok. Olağanüstü itiraz meselesine gelirsek anlaşılan AKP bunu Büyükçekmece’de yaptığı itiraza dayandıracak. Ancak itirazlar, seçimin başladığı andan, sonuç ilan edilinceye kadar geçen süre içinde sandık kurullarının oy kullandırma ve tutanak işlemleriyle, seçim kurullarının işlem ve kararları aleyhine yapılabilir. Olağanüstü itiraz ve tam kanunsuzluk hali, bu işlemlerden süresi kaçırılmış olanlar için geçerli. Seçmen kütüklerine yapılan itirazlar için askı süreci var. Bu geçti. YSK, bu başvuruyu kabul ederse İçtihatların tem ters karar yönde karar vermiş olur. Yapacakları başvurunun hukuki zemini yok” dedi.

İMAMOĞLU: MAZBATAYI VERİN KARDEŞİM

İlçe mitinglerine devam eden Millet İttifakı’nın İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu ise Esenyurt’ta halka hitap etti.

Yüksek Seçim Kurulu’na seslenen İmamoğlu, “Sizin kapınızı anlamsız yere çalanlara kapınızı kapatın. Görevinizi yapın, bizi normalleştirin. Bizi dünyaya rezil etmeyin. Yolumuzu açın demokrasimizi güçlendirin. Bu uyarılarımı YSK’ye yapıyorum. Mazbatayı verin kardeşim. Kuşmuş, pelikanmış beni ilgilendirmiyor. Kimsenin başarısız oldu diye bu milletin geleceğini sıkıntıya sokma hakkı yoktur. Bu millet adına size hizmet etmek için benden kaçsa ben kovalarım kardeşim. O kapıyı kilitlese ben bacadan girerim. Sayın Cumhurbaşkanı ile çok iyi anlaşır diye korkuyorlar.”

BAHÇELİ’NİN ELEŞTİRİLERİNE RAĞMEN İMAMOĞLU, FENERBAHÇE-GALATASARAY DERBİSİNE GİDİYOR

Beşiktaş-Başakşehir maçını İnönü Stadyumu’nda izleyen ve “mazbatayı ver, mazbatayı ver, İmamoğlu’na mazbatayı ver” tezahüratlarına el sallayarak karşılık veren Ekrem İmamoğlu hükümet medyasından gelen eleştirilere rağmen Fenerbahçe-Galatasaray derbisini Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’ndan seyredeceğini açıkladı:

“Neymiş, ‘İmamoğlu neden maça gitmiş?’ Gideceğim kardeşim. Galatasaray bu şehrin takımı değil mi? Fenerbahçe bu şehrin takımı değil mi? Gideceğim kardeşim. Bu kadar net! Her iki takım da centilmence mücadele etsin.”

MHP lideri, Devlet Bahçeli ise Millet İttifakı’nın CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun tribünlere gitmesini “Mazbatayı stadyuma taşımak, taraflar arasındaki rekabeti siyasi düşmanlığa dönüştürmek için ekilen bir tohumdur. Çok yanlıştır. Bundan belediye başkanı olmaz” sözleriyle tepki gösterdi.

Kaynak: Amerika’nın Sesi