CHP Torba Yasa'da yapılan internet düzenlemesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak. CHP'li Rıza Türmen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın yetkilerini genişleten yasanın "zaten sınırlı olan internet özgürlüğünü daha da sınırlı hale getirdiğini" savundu.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin iki ay önce internetle ilgili bir karar aldığını ve bu kararı alan ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğu belirtti. Türmen, "O karar internette özgürlüklerin korunmasına yönelikti ancak dün Torba Yasa'da yapılan düzenleme ile bu karara aykırı davranıldı" dedi. Türmen düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Türmen, "Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'nden de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden de döner" dedi.

'BİR TWEET ALEYHTE DELİL OLABİLİR'

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) internet erişimi yetkisinin daha önce sınırlandırıldığını ancak son düzenlemeyle TİB'e "kamu düzeni ve ulusal güvenliğin korunması" adıyla yeni sınırlama yetkileri verildiğini söyledi, çekincelerini sıraladı:

"Kamu düzeni ve ulusal güvenlik, ucu açık kavramlar. Yani keyfiliğe tabi olan kavramlar. Bunu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Çarşı iddianamesinde de bunu gördük. Hükümeti proteseto etmek, hükümete darbe yapmakla aynı şey olarak görülüyor. Yani hükümeti protesto etmek için bir tweet atarsanız, bu, hükümete karşı darbe suçu işlemek anlamına gelebilecek. TİB bunu hemen engelleyebilecek. Daha da kötüsü bu tweet, yargılamada aleyhinize delil olarak kullanılabilecek.

TİB TRAFİKTEN SORUMLU OLACAK

Torba tasarı olarak bilinen yasa tasarısına, Meclis Genel Kurulu'nda internet ile ilgili yeni düzenlemeler eklendi. Düzenleme, tartışmalara neden olan internet ile ilgili yasada kelime değişiklikleri yapılarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) yetkilerini artırıyor.

AKP milletvekillerinin verdiği önerge ile yapılan değişikliğe göre; "Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya birkaçına bağlı olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, internet erişiminin engellenmesi talimatı TİB Başkanı tarafından verilebilecek. Erişim sağlayıcıları Başkanlık'tan gelen erişimin engellenmesi taleplerini en geç dört saat içinde yerine getirecek. TİB erişimin engellenmesi kararını 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunacak. Hâkim de kararını 48 saat içinde açıklayacak."

Torba Yasa'da yapılan değişiklikle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na internet trafik bilgilerini toplama yetkisi de verildi. Mevcut düzenlemede erişim sağlayıcı, trafik bilgilerini, yani hangi kullanıcının, hangi adresi ziyaret ettiği ve ne kadar süreyle o adreste kaldığını altı aydan iki yıla kadar saklamak zorundaydı. Herhangi bir soruşturma nedeniyle bu veriler istendiğinde TİB erişim sağlayıcıdan bu bilgileri alıp mahkemeye iletiyordu. Meclis'ten geçen düzenlemeyle TİB bu trafik bilgilerini kendisi saklayacak. Hâkim tarafından istenmesi halinde bu veriler ilgili mercilere iletilecek.