CHP ve BDP cezaevlerinin sorunlarına ilişkin ortak basın toplantısı yaparken BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, AKP’ye, “Acilen TBMM’nin oluşturacağı bir komisyonla özellikle kadın tutsakların sorunlarının araştırılması konusunda bir komisyonun kurulmalı” çağrısını yaptı.

 

CHP İstanbul milletvekilleri Binnaz Toprak, Melda Onur ve Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan TBMM’de cezaevlerindeki sorunlara ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına İHD Ankara Şubesi adına avukat Fatma Güneş de katıldı.

 

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, 13 mahkûmun yanarak öldüğünü, feci olayların sonunun bir türlü gelmediğini belirtti. Toprak “Modern toplumlarda, ceza almış kişiler topluma kazandırılmaya çalışılır. Türkiye’de cezaevlerinde çok ciddi sorunlar var. CHP’liler konu ile ilgili birçok önerge verdi; ama AKP’ye bu meseleyi kabul ettiremedi.” diye konuştu.

 

Mahkûmların uzak cezaevlerine gönderilmelerinin yakınları içinde bir eziyet olduğunu söyleyen Toprak, insanların neyle suçlandığı belli olmaksızın uzun süre tutuklu kalmalarının ise kabul edilemeyecek bir şey olduğunu vurguladı.

 

Toprak, cezaevlerinde çok ciddi sorunlar olduğuna işaret ederek, “Şanlıurfa Cezaevi’nde 19 Haziran’da 13 kadın mahkum arama yapılacak denilerek koğuştan dışarı çıkarılıyor, gece gerçekleşiyor, dolayısıyla gecelikleriyle hepsi. Havalandırmaya çıkarılıyorlar ve orada da kendilerine sevk kararı verildiği bildiriliyor. Kadınlar itiraz ediyor bu kıyafetle gidemeyiz diye. Bu karşılanmıyor karşı çıktıkları için de 200’e yakın infaz memuru tarafından ölesiye dövülüyorlar. Sonuçta da gece yarısı o kıyafetlerle Sincan Cezaevine sevk ediliyorlar” dedi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da, “İktidarın insan hakları anlayışı ben insanı haklarım şeklinde. Cezaevlerine baktığımızda da aklımıza ilk gelen şey tecrit. Bu tecriti ortadan kaldırabilirsek bu sorunları aşabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

 

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, “CHP olarak kardeşlik köprüsü, eşit yurttaşlık düzeni kurmak istedik. AKP’nin baskıcı rejimi her ne varsa tahrip ediyor. Bu ülkedeki tüm demokratlar olarak AKP’nin baskıcı rejimine geçit vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da, insan hakları konusunda Türkiye’nin karnesinin zayıf olduğunu iddia ederek, “Türkiye’nin bütün cezaevlerinde özellikle kadın tutsaklara ilişkin yaklaşım açık ortada, kadın tutsaklar çok kötü muameleye maruz bırakılıyorlar. AKP Hükümetine de çağrı yapmak istiyoruz. Acilen TBMM’nin oluşturacağı bir komisyonla özellikle kadın tutsakların sorunlarının araştırılması konusunda bir komisyonun kurulması gerektiğini ifade etmek istiyorum”