CHP Milletvekili Sezgin TanrıkuluKürtçe oyun Bêrû'nun yasaklanmasını sordu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Tanrıkulu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolarında ilk defa oynanması planlanan Kürtçe Tiyatro Oyunu BÊRÛ'nun (Yüzsüzler) sahnelenmesine saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından 'Kamu esenliğinin ve ilçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin sağlanması' gerekçesiyle ve akabinde ise İstanbul Valiliği ile İçişleri Bakanlığı tarafından oyunun yasaklandığı haberleri basına yansımıştır" dedi.

Tanrıkulu şu soruları yöneltti:

BÊRÛ (Yüzsüzler) isimli oyunun Avrupa ve Türkiye'de üç yıldır birçok yerde oynandığı ve seyircilerle buluştuğu ve oyunun yönetmeninin “oyunda bir propaganda yok, Dario Fo politik bir yazar, bu zaten biliniyor, oyun sadece Kürtçe olduğu için yasaklandı” ifadeleri göz önüne alındığında, BÊRÛ (Yüzsüzler) isimli oyunun sadece Kürtçe olduğu için yasaklandığı iddiaları doğru mudur?

İstanbul Gaziosmanpaşa’da İBB Şehir Tiyatrosu bünyesinde sahnelenecek BÊRÛ (Yüzsüzler) isimli oyunun yasaklanmasına ilişkin açıklama yapan ve konuyla ilgili adli sürecin de başlatıldığını ifade eden İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanlığı oyunun içeriğine dair hangi somut gerekçelerle oyunun yasaklandığını duyurmuşlardır?

Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, “5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi gereğince "İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır" hükmü yer almaktadır” ifadesinde belirtilen “kamu esenliği sağlanması” ifadesi ile bundan sonra sadece Kürtçe olduğu için hiçbir oyuna izin verilmeyeceği ve Kürtçe oyunların yasaklanacağı iddiaları doğru mudur?

14 Ekim 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere, özel, devlet ve şehir tiyatrolarına göre toplam kaç oyuna hangi gerekçelerle yasak getirilmiştir?