CHP’nin referandumdaki kampanyasında ‘Mavi Boncuk’ adlı popüler şarkıyı kullanmasının arka planından, fiyatının üzerinde para teklifine karşın eser sahiplerinin şarkı vermeye yanaşmamaları çıktı. CHP’liler, 3 şarkı için yaptıkları teklifin eser sahiplerince reddedilmesini, ‘sanat dünyasındaki korkuya’ bağladı.

Erdem Gül'ün Cumhuriyet'te yer alan haberine göre CHP, başkanlık paketinin Meclis’ten geçmesinin ardından referandumda parti kimliğini öne çıkarmayan çok sesli bir kampanya yürütülmesi kararı aldı. Kampanyanın ana rengini de Şili’de 1988’de Pinochet’ye karşı birbirinden farklı grupların yürüttükleri hayır kampanyasının oluşturmasını benimsedi. ‘Evet’çileri karşısına almayan, polemikçi olmayan, neşeli, coşkulu, umut veren bir kampanya hedeflendi.

3 ŞARKI BELİRLENDİ

CHP, bu bakış açısıyla hayır diyen farklı kesimlere seslenecek, evet diyenleri de itmeyecek bir şarkı arayışına girdi. Yeni bir hayır şarkısı yazıp tanıtmanın zaman alacağı görüşüyle de belleklerde yer etmiş, toplumun her kesiminin aklında olan popüler bir şarkının peşine düştü. Yıllardır her kesim tarafından söylenen bu 3 şarkıdan birinin alınması halinde müziğin üzerine hayırı anlatan sözler yazılacaktı. CHP’liler, bu özelliklere uygun 3 şarkı belirledi. Bu 3 şarkıdan biri için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oluru da alındı.

ARACILARI DA REDDETTİLER

CHP’liler belirledikleri 3 şarkının eser sahipleriyle iletişime geçti. Her 3 şarkı için de eser sahiplerinden önce fiyatı karşılığında eserleri hayır kampanyasında müziğe söz yazarak kullanma hakkı istendi. Ancak her 3 şarkı için de CHP’nin yaptığı teklifler kabul edilmedi, şarkılar verilmedi. CHP’liler bunun üzerine aracılar bularak her 3 şarkı için de piyasa fiyatları üzerinde tekliflerde de bulundu. CHP, yaptığı hiçbir tekliften olumlu sonuç alamadı, eserlerin hakkını elinde bulunduranlar şarkıları vermedi. CHP de ilk 3 şarkıyı alamayınca zamanın da daralmasını dikkate alarak Mavi Boncuk şarkısını tercih etti.