CHP, yeni Kadın Kolları Genel Başkanını ve yönetimi seçmek üzere, Başkent’te Bilken Odeon Açık Hava Gösteri Merkezi’nde, 14. Olağan Kurultayı’nı gerçekleştirdi.

Koronavirüsü nedeniyle daha önce iki kez ertelenen kurultay, pandemi koşulları nedeniyle açık havada ve seyircisiz olarak yapıldı.

Kurultaya, Türkiye’nin çeşitli illerinden 650 kadın delege katıldı. Mevcut Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse’nin karşısına, daha önce CHP’den ihraç edildikten sonra affedilerek partiye geri dönen ve PM üyesi seçilen eski milletvekili Aylin Nazlıaka ile Sibel Parmaksız rakip olarak çıktı.

Daha önce aday olacağını açıklayan Ayten Gülsever, Nazlıaka lehine yarıştan çekilme kararı almıştı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığına yeniden aday olan mevcut Başkan Fatma Köse, kurultayın ana gündemini son günlerin tartışma konusu olan İstanbul Sözleşmesi’nin oluşturacağını belirterek, kadının şiddetten korunması, şiddet uygulayanın cezalandırılmasına ilişkin bir manifesto da yayınlayacaklarını söylemişti.

KAFTANCIOĞLU: GÜÇSÜZ KADIN YOK, GÜÇSÜZLEŞTİRİLMİŞ KADIN VAR

Kurultayda konuşan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “CHP de iyi ile kötünün seçimi olmaz. CHP de iyiler arasından bir kişi seçeceğiz” dedi.

Kadınlar olarak hep birlikte omuz omuza mücadele edeceklerini belirten Kaftancıoğlu, “Kadın örgütünün Fatma Başkan’ın emeğini unutmaması gerektiğini düşünüyorum. Her işi ben yaparım diye bir şey yok. İstanbul’da pırıl pırıl, canavar gibi gençler, kadınlar var. Zamanı gelince biz de görevimizi bunlardan birine bırakacağız. Benim için üç dönem, dört dönem önemli değil. Hiç kimseye sataşarak söylemiyorum, hep beraber emeklerimizi ortaklaştıralım. Bir şey olmak için değil, ben İstanbul İl Başkanı olmadan önce de CHP’ye emek verdim, zamanla aranızdan ayrılacağım” ifadelerini kullandı.

Seçilecek yeni kadın kolları başkanına katkı sunacağını belirten Kaftancıoğlu, “Güçsüz kadın asla yok, güçsüzleştirilmiş kadın var. Kadın örgütlenmesi modelinde her türlü katkıyı vermeye hazırım. Sizlerle birlikte Türkiye’deki kadın örgütlenmesi nasıl olurmuş, hep birlikte Türkiye’ye değil dünyaya göstermek isterim” diye konuştu.

KÖSE’DEN KAFTANCIOĞLU’NA TEPKİ

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığına yeniden aday olan mevcut Başkan Fatma Köse, kurultayda yaptığı konuşmada CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na tepki gösterdi. Kaftancıoğlu’nun delegeleri aradığını söyleyen ve kadın iradesinin yok sayıldığı bir seçime tanıklık ettiğini ifade eden Köse şunları kaydetti:

“İstanbul İl Başkanı’nın buraya çıkıp, ‘Değerli delegasyon kendi özgür hür iradenizle oyunuzu kullanın’ demesini beklerdim. Dört gündür delege delege arayarak, dört gündür il il arayarak delegenin iradesine ipotek koymasını beklemezdim. Buna her zaman saygı duyduk biz. Kadın il başkanı olduğu için saygı duyduk. Ama bir erkek siyaseti yapsın diye değildi bunlar. İl başkanı gelmiş kadınlardan imza topluyor. Böyle bir kadın kurultayı olmaz arkadaşlar.”

‘GİDİN İL BAŞKANLIĞINIZI YAPIN’

“Benim adaya söyleyecek sözüm yok. CHP’de Kadın Kolları Genel Başkanı olmak istiyor. O kadar doğal ki. Ama keşke eşit şartlarda yarışabilseydik. Az evvel gördüm; otelde gördüm. İl başkanı gelmiş kadınlardan imza topluyor. Böyle bir kadın kurultayı olmaz arkadaşlar. İstanbul İl Başkanı diyor ki: Bağırarak konuşmayın. Biz nasıl konuşacağımızı biliriz sayın başkan. Kimse bize nasıl konuşacağımızı ifade edemez. Herkes yerini bilecek, haddini bilecek. Gidin siz il başkanlığınızı yapın.”

NAZLIAKA: BENİM TANIDIĞIM İL BAŞKANI DEĞERLER ÜZERİNDEN SİYASET YAPAR

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığına aday olan Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka ise Köse’nin Kaftancıoğlu’na ilişkin sözlerine dair, “Şimdi İstanbul İl Başkanımız burada yok. Şu an dışarıda. Fatma Başkanımız da konuşmasının önemli bir kısmını ona ayırdı gibi geldi bana. Benim tanıdığım İstanbul İl Başkanımız kişiler üzerinden değil değerler üzerinde siyaset yapar. Gene benim tanıdığım İstanbul İl Başkanımız birilerini bir yere taşımak için değil CHP’yi bir yerlere yükseltmek için siyaset yapar” dedi.

Kurultayda, CHP Kadın Kolları MYK asil ve yedek 40 üyesinin de seçimleri gerçekleştirilecek.

Başkanlığa tekrar aday olan Fatma Köse ve adaylığını açıklayan PM üyesi Aylin Nazlıaka oylarını kullandı.

650 delegenin oy kullanmasının beklendiği seçimde, oylarını kullanan iki aday daha sonra birbirine sarıldı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

NAZLIAKA 390 OYLA YENİ BAŞKAN OLDU

Yapılan oylama sonucunda CHP Parti Meclisi üyesi ve eski milletvekili Aylin Nazlıaka, 309 oyla yeni genel başkan oldu. Fatma Köse 204 ise delegenin oyunu aldı.