ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi 22 avukatın yargılandığı davaya İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile dernek üyesi Barkın Timtik ve Oya Aslan’ın tutuklu olarak yargılandığı davanın duruşması, Marmara (Silivri) Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi Marmara Ceza ve İnfaz Kurumu karşısındaki salonda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar avukat Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Oya Aslan getirildi.

Bazı tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Haydar Hakverdi, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşat Canbaz, TİP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, Fransa, Belçika, İtalya, Almanya ve İsviçre barolarından avukatlar da katıldı.

Mahkeme başkanı, sanıklar ve avukatlarına dava dosyasına gelen bilirkişi raporuna karşı beyanlarını sordu.

Raporu teslim almadığını belirten sanık Kozağaçlı, beyanda bulunmak için süre istedi.

Avukat Hasan Fehmi Demir de dosya boyutunun büyük olmasından dolayı henüz rapora ulaşamadıklarını söyleyerek, bu nedenle süre istedi.

Görüşü sorulan duruşma savcısı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

KOZAĞAÇLI: HAKİMLİK MESLEĞİNE İLGİ DUYAR GİBİ BİR HALİNİZ YOK SAYIN YARGIÇ

Selçuk Kozağaçlı sanık olarak yargılandığı sürece tahliye talebinde bulunmayacağını söyleyerek, "Avukat olsaydım ben de öfkeli savunmalar yapardım ama ben sanığım. Sanık olarak huzurda olduğum için daha samimi konuşacağım. 10 sene boyunca hiç tahliye talep etmedim. Yapabilecek yargıç vardır, yapamayacak yargıç vardır. Yapabilecek yargıç için talep gerekmez. Bir hafta sonra 7. yıla giriyorum. 10 yıl boyunca, avukatlar yasadışı silahlı örgütünün üyesi mi değil mi karar veremediniz" dedi.

Kozağaçlı, mahkeme heyetine şunları söyledi:

“Hakimlik mesleğine ilgi duyar gibi bir haliniz yok sayın yargıç. Azıcık ilginiz olsaydı, 6 yıldır devam eden tutukluluğumda matbu tutuk devam kararınıza, özenip de bir virgül değişiklik yapardınız.

Devlet, siyasi ceza davası avukatlarına, yönetememe krizinde saldırır. Yönetebildiği zamanlarda, şimdi ‘örgüt üyesi’ dediği avukat, örgüt ile irtibat kurabilmesi için tek çözümüdür. İllegal örgüte müzekkere mi yazacak devlet? Avukatını bulur, avukatını takip eder, avukatını dinler.

Avukat ortadadır çünkü. Silahsızdır, takip edilebilir, dinlenebilir. Beni 10 senedir yargılıyor, çokça senelerdir de dinliyor zaten devlet. Takip ediyor. Ama şimdi yönetemiyor ve saldırıyor.”

Mahkeme heyeti, Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Oya Aslan'ın tutukluluk hallerinin devamına hükmederek, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için duruşmayı 7-11 Kasım tarihlerine erteledi.

TANRIKULU: HÜKÜMET TALİMATIYLA CEZAEVİNDELER

Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izledi. Tanrıkulu, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Silivri’deyim. Silivri kampüsü içerisinde bulunan duruşma salonundayım. Aşağıda, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların, dostlarımızın duruşması var. 22 avukat yargılanıyor, Selçuk Kozağaçlı da içlerinde. 4 tutuklu meslektaşımız var. Dava 6-7 yıldır devam ediyor ve Selçuk Kozağaçlı yaklaşık 6 yıldır tutuklu, diğer meslektaşlarımızla birlikte. Adli Tıp’tan gelen belgeler var, o belgelerle ilgili avukatlar talepte bulundular ve tahliye konusunda talepte bulundular. 6 yıldır, hiçbir hukuka uygun delil olmadan, sadece siyasi ceza avukatlığı yaptığı için meslektaşlarımız, hükümet talimatıyla maalesef cezaevindeler. Haklarında bir hüküm de yok, Selçuk Kozağaçlı'nın hakkında bir hüküm de yok ama maalesef tutuklular.”