Tartışmalı kapaklarıyla tanınan Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo, Sussex Düşesi Meghan Markle'ın İngiliz kraliyet ailesine yönelttiği ırkçılık suçlamalarıyla ilgili karikatürüyle yine tartışma yarattı. ABD'deki George Floyd cinayetine atıf yapılan karikatürde, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth Meghan Markle'ın boğazına bastırırken görülüyor. İngiltere'de ırkçılık karşıtı gruplar dergiyi Floyd cinayetini suistimal etmekle suçlarken, birçokları da Charlie Hebdo'nun 'ırkçılığın her yerde olduğu' mesajını verdiğini belirterek karikatürü savundu.

Derginin son sayısının kapağında yer alan karikatürde, "Meghan Buckingham'ı neden terk etti?" sorusu eşliğinde, Kraliçe 2. Elizabeth'in düşesin boğazına ayağıyla bastırdığı ve bu sırada ellerini ovuşturduğu görülüyor. Meghan Markle ise ABD'de ırkçı bir polis tarafından boğazına bastırılarak öldürülen George Floyd'un son sözlerine atıfla, "Çünkü artık nefes alamıyordum" diyor.

'İNTİHAR ETMEYİ DÜŞÜNDÜM' DEMİŞTİ

Markle, eşi Prens Harry ile geçtiğimiz hafta Oprah Winfrey'ye verdiği röportajda, henüz doğmamış bebeklerinin teninin ne kadar koyu olacağıyla ilgili bazı sorularla muhatap olduklarını açıklamıştı. Sussex Düşesi aynı zamanda, yaşadıkları Kensington Sarayı'nda anahtarlarının ve pasaportunun elinden alındığını, bir dönem dört ay içinde sadece iki defa sokağa çıktığını ve intihar etmeyi düşündüğünü açıklamış, bu süreçteki yardım çağrılarının da yanıtsız bırakıldığını söylemişti.

İNGİLİZ IRKÇILIK KARŞITI VAKIFTAN TEPKİ

Markle'ın bu açıklamalarını "Nefes alamıyorum" diye yorumlayan Charlie Hebdo'nun karikatürü İngiltere'de pek hoş karşılanmadı. Ülkede ırk eşitliğini savunan düşünce kuruluşlarından Runnymede Vakfı'nın yöneticisi Halima Begum, karikatürün 'her açıdan yanlış olduğunu' savundu. Begum, 'kraliçenin Meghan'ın boğazına bastıran George Floyd'un katili' olarak gösterilmesine ve 'Meghan'ın nefes alamadığını söylemesine' tepki göstererek, "Bu karikatür sınırları zorlamıyor, kimseyi güldürmüyor veya ırkçılığa meydan okumuyor. Sorunları küçümsüyor ve rahatsızlık veriyor" dedi.

THE GUARDIAN BİLE YAYIMLAMADI

2. Elizabeth'i 'kötülük timsali' gibi gösteren karikatür, İngiltere'de kraliyet yanlılarının da sert tepkisini çekti. Kraliyet aileisne mesafeli duruşu ve cumhuriyetçi tavrıyla tanınan sol eğilimli The Guardian gazetesinin bile ilgili haberinde karikatürü yayımlamaması da dikkat çekti.

'KURUMSALLAŞMIŞ IRKÇILIĞA PARMAK BASIYOR'

Bununla birlikte sosyal medyada birçokları da, karikatürün mesajının yanlış anlaşıldığını savundu. Bazı kullanıcılar Charlie Hebdo dergisinin 'ırkçılığın hangi statü gözetmeksizin var olduğu' mesajını vermek istediğini vurgulayarak, George Floyd cinayetinin küçümsenmesi bir yana 'kurumsal ırkçılığa parmak basıldığını' belirtti. 

Charlie Hebdo dergisi, 2015 yılında yayımladığı Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle saldırıya uğramış, derginin 11 çalışanı öldürülmüştü.

Kaynak: Gazete Duvar