Cezaevlerinde koronavirüse karşı alındığı belirtilen tedbirlerin yetersiz olduğunu belirten Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Kudret Temel, ailelerin endişesini paylaşarak, başta hasta tutuklular olmak üzere tutukluların bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. 

Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Eşbaşkanı Kudret Temel, binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı başta hasta tutuklular olmak üzere tüm tutukluların tahliye edilmesi çağrısında bulundu. 
 
'AİLELERE ÇOK ENDİŞELİ' 
 

Cezaevlerinde binlerce hasta tutuklu ve çocuğun bulunduğunu hatırlatan Temel, virüse karşı cezaevlerinde gerekli önlemlerin alınmadığına değindi. Tutuklu ailelerinin söz konusu konuya dair  aktardığı bilgileri paylaşan Temel, “Ailelerin bize aktardığına göre; cezaevlerinde hijyen için gereken malzemeler tam olarak verilmiyor veya yetersiz veriliyor. Dün iki aile geldi ve selam vermeden ağlamaya başladılar. Aileler çocukları için çok endişeli. Bakanlığın 'görüş olmayacak' açıklaması ardından aileler daha çok endişelendi. Çözümün bu olmadığını bir kez daha hatırlatıyor ve gerekenlerin yapılmasını istiyoruz” dedi.
 
HASTA TUTUKLAR İÇİN TAHLİYE ÇAĞRISI
 
Başta hasta tutuklular olmak üzere cezaevlerinde bulunan tutukluların denetimli serbestlik şartıyla tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Temel, “Koronavirüsün özellikle kronik hastalığı olanlara ve yaşlılara daha çok etki ettiği uzmanlar tarafından açıklanıyor. Hasta tutukluların çoğu hem yaşlı hem de kronik hastalığı var. Dört duvar içerisinde kendi ihtiyaçlarını karşılamayacakları için tahliye edilip, aileleri tarafından gereken önlemlerin alınması gerekiyor. Yetkilerin gerekenleri biran önce yapmasını istiyoruz” çağrısında bulundu.  
 
'ÇOCUKLAR KENDİLERİNİ KORUYAMAZ'
 
Türkiye’de yüzlerce çocuğun hüküm giymiş ya da tutuklu yargılanmakta olan anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşadığına dikkati çeken Temel, “Kadınlar ve onlarla birlikte kalan çocukların da bu koşullardan kötü etkilenme risk var. Kadın ve çocukların tahliye edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle cezaevinde olan 18 yaş altındakiler ailelerinin yanına göndermeli. Unutmayalım ki dört duvar arasında bulunan tutuklular kendilerini koruyabilecek ya da virüse karşı önlem alabilecek durumda değil" şeklinde konuştu. 

Kaynak: MA