HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutuklulara hastane sevkleri sırasında ağız içi arama işkencesinin dayatıldığı iddiasıyla ilgili, “Ağız içi aramayı reddeden tutukluların hastane sevk hakkının engellenmesi suç değil midir?” diye sordu.

HDP’li Başaran, Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verilen soru önergesinde, cezaevlerindeki tecrit ve hak ihlallerine dair iddiaların her geçen gün arttığına dikkat çekti, “Mahpusların iletişim hakları kısıtlanmakta, hastane sevklerinde birçok sorun yaşanmakta, çıplak arama ve daha birçok işkence yaşanmaktadır. Tahliyeler keyfi bir şekilde bekletilmekte, tahliyelerin değerlendirilmesi için kurulması gereken kurullar pandemi bahanesiyle kurulmamaktadır” dedi.

Son olarak Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde olan tutuklulara, hastane sevkleri sırasında “ağız içi arama” dayatıldığı iddiasının gündeme geldiğini kaydeden Başaran, “Aileleriyle haftalık telefon görüşmesi yapan tutuklular, hastaneye sevkleri sırasında jandarmanın 'arama' adı altında ağız içi arama dayattığını söylemiştir. İnsanlık dışı uygulamaya tepki gösteren tutukluların, hastaneye gitmeyi reddettiği aktarılmıştır” ifadelerini kullandı. 

Başaran iddialarla ilgili Bakan Gül’ün şu sorulara yanıt vermesini istedi:

-Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutuklulara hastane sevkleri sırasında ağız içi arama işkencesinin dayatıldığı iddiasına dair bilginiz var mıdır?

-Ağız içi aramayı reddeden tutukluların hastane sevk hakkının engellenmesi suç değil midir?

-Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağız içi arama dayatan kişilere dair bir soruşturma başlatılacak mıdır?

-Hasta tutukluların sevk hakları sağlanacak mıdır?

-Cezaevlerinde ağız içi arama, çıplak arama gibi birçok insanlık dışı uygulamanın engellenmesi adına Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

-Cezaevlerinden bugüne kadar sevk sırasında insan hakkı ihlallerine dair kaç şikayet gelmiştir?

-Cezaevlerinde hak ihlalleri sebebiyle hastaneye sevki gerçekleştirilmeyen kaç hasta tutuklu vardır?