PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit, YPG/YPJ'lilerin cenazelerinin ailelerine verilmemesi ve gözaltı operasyonlarına karşı 15 Ağustos'tan bu yana süresiz dönüşümlü açlık grevine giren tutuklulara yönelik baskılar artıyor. Tutukluların keyfi olarak darp ve tehdit edildiği belirtiliyor.

DİHA'nın haberine göre, Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 14 Ağustos günü Cezaevi 2. Müdürü Hamit Karslıoğlu'nun sabah sayımı için koğuşa girerek tutuklulara hakaret etmeye başladı. Karslıoğlu, daha da ileri giderek Ercan İşcan isimli mahpusun kolunu bükerek onlarca personel ve tutukulunun önünde İşcan'ı tokatladı.

Cezaevi 2. Müdür Karslıoğlu, Ercan İşcan ve Abdulselam Şehmus isimli tutuklulara hücre cezası da verdi. Araya cezaevinden diğer müdürlerin girmesiyle İşcan ve Şehmus hücrelerinden çıkartıldı.

Darp izlerini halen taşıyan tutukluların darp raporunu ise revirdeki doktorun vermediği öğrenildi. İşcan ve Şehmus, Van Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne (TUYAD-DER) faks çekerek maruz kaldıkları hukuksuzlukların giderilmesi için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunup, avukat talep etti.

'DEVLETİN GÜCÜ'NÜ GÖSTERECEKMİŞ!

Şehmus ve İşcan gönderdikleri faksta şu ifadelere yer verdi:

"Hamit Karslıoğlu sabah sayımında koğuşumuza girerek, 'Siz Müslüman mısınız? Değil misiniz? Ben şu anda abdestliyim. Sizden ve hareketinizden bir insan olarak nefret ediyorum. Bu güne kadar size devlet gücünü göstermedi. Ben size göstereceğim' diyerek hakaretlerde bulundu."

'HER AN SALDIRILARLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Faksın devamında her an ırkçı saldırılarla karşı karşıya olduklarını vurgulayan İşcan ve Şehmus, cezaevindeki durumu şöyle özetledi: "Bu müdür cezaevindeki personeli kışkırtıp bizlere saldırtmak için ırkçı söylemler kullanıyor. Müdür bize 'Bakan tanımam. Savcı tanımam. Sizden nefret ediyorum. Gereğini de yapacağım' diyor. İnsanlık dışı bir uygulamaya tabi tutuyorlar. Ama her ne olursa olsun onur kırıcı uygulamalara karşında direneceğiz. Açlık grevimiz de devam ediyor."

'ACİLEN AVUKAT LAZIM'

Mahpuslar, maruz kaldıkları uygulamalar karşısında kamuoyuna, İnsan Hakları Derneği (İHD), TUYAD-DER ve tüm sivil toplum kuruluşlarına duyarlılık çağrısında bulunarak acilen kendilerine bir avukatın gönderilmesini talep etti.

KARSLIOĞLU'NA ULAŞMAK İMKÂNSIZMIŞ

Diğer taraftan konuyla ilgili olarak DİHA'nın ulaşmaya çalıştığı Cezaevi 2. Müdürü Hamit Karslıoğlu ile cezaevi idaresinden bir bilgi alamazken; idare, Karslıoğlu'nun memur olduğu için röportaj vermeyeceğini, kendisine ulaşılmasının ise 'imkansız' olduğunu söylüyor.

Kaynak: DİHA