45 aydın ve sanatçı, Erdoğan’ın hakaret ettiği Taraf yazarı Amberin Zaman ile AKP’lilerin saldırı yağmuruna tuttuğu gazeteci Ceyda Karan’a destek için bir bildiri yayınladı. Bildiride, “Bu saldırı-lara sessiz kalmak haysiyet sahi- bi insana yakışmaz” denildi

TARAF’ın haberine göre, hukukçu, akademisyen, yazar, gazeteci ve avukatların da dahil olduğu bir grup aydın, gazeteciler Amberin Zaman ve Ceyda Karan’a yönelik baskı ve karalama kampanyasına karşı basın özgürlüğünü desteklediklerini belirtti.

Yayımladıkları ortak bildiriyle Ceyda Karan ve Amberin Zaman’ı yalnız bırakmayacaklarını açıklayan aydınlar arasında Baskın Oran ve İsmail Beşikçi de var.

Bildiride özetle şu ifadelere yer verildi:

“AKP iktidarı son birkaç yıldır, muhalif olan, aykırı düşünen herkesi katli vacip düşman ilan ediyor. Düşmanların başında da basın etiğine saygılı ve o saygının gereğini yapan az sayıdaki gazeteci geliyor. AKP iktidarı medyayı bütünüyle medya olmaktan çıkardı. Artık birkaç sınırlı istisna dışında ne gazeteler gazeteye benziyor; ne de televizyonlar televizyona benziyor. Türkiye’de medya hiç bir zaman bu ölçüde rezil ve kepaze olmadı, yerlerde sürünmedi...

Artık toplum tam bir yalan, tahrifat ve tezvîrât makinesiyle karşı karşıya... Gazete ve televizyonlarda sadece iktidar şakşakçıları barınabiliyor. Unutmamak gerekir ki, düşünce ve ifade özgürlüğü tüm özgürlüklerin anasıdır ve düşünce özgürlüğünün, basın özgürlüğünün olmadığı yerde başka özgürlüklerden söz etmek abestir.

Başbakan’ın, yandaşlarının, AKP tetikçilerinin hedefindeki son iki gazeteci, Amberin Zaman ve Ceyda Karan oldu. Bu iki değerli kadın gazeteci, sadece doğru bildiklerini söyledikleri, yapmaları gerekeni yaptıkları halde, utanç verici bir karalama ve linç kampanyasının hedefi oldu.

Eğer, ‘özgürlük, başkasının özgürlüğüyse’ bu değerli insanlara yapılan hakaret, hepimize yapılmış demektir. Böyle bir durum karşısında sessiz ve tepkisiz kalmak, haysiyet sahibi insanlara yakışan bir şey değildir.

Biz, aşağıda imzası bulunanlar, Ceyda Karan ve Amberin Zaman’a yapılan bu çirkin saldırıyı kınıyoruz, protesto ediyoruz ve kendileriyle dayanışma içinde olduğumuzu, yalnız olmadıklarını kamuoyuna ilan ediyoruz.”

İMZACI LİSTESİ

İmzacıların isimleri şöyle: Fikret Başkaya, İsmail Beşikçi, Baskın Oran, Doğan Özgüden, İnci Tuğsavul, Sait Çetinoğlu, Ali Nesin, Şanar Yurdatapan, İbrahim Seven, Attila Tuygan, Muzaffer Erdoğdu, Nalan Temeltaş, Sennur Baybuğa, Cennet Bilek, Pınar Ömeroğlu, Gül Gökbulut, Nıvart Bakırcıoğlu, Ramazan Gezgin, Mehmet Özer, Mahmut Konuk, Sabahattin Şerif Meşe, Serdar Koçman, Murad Mıhçı, Haldun Açıksözlü, Osman Özarslan Celal İnal, Oktay Etiman, Yalçın Ergündoğan, Haldun Açıksözlü, Erkan Metin, Atilla Dirim, Necati Abay, Raffi Hermon Araks, Eflan Topaloğlu, Ömer Asan, Mehmet Uluışık, Cemil Aksu, Kenan Yenice, Adnan Genç, Şiar Rişvanoğlu, Serkan Engin, Nadya Uygun, Bülent Atamer, Bülent Tekin, Ceyhan Çakır Süvari.

HEDEF GÖSTERDİLER, SÖZLERİNİ ÇARPITTILAR

Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde iki ayrı mitingde Taraf yazarı Amberin Zaman’ı hedef göstermiş ve kitlesine yuhalatmıştı.

Erdoğan, Zaman’a “Edepsiz kadın” demiş ve şöyle konuşmuştu:

“Kılıçdaroğlu, önceki gün bir televizyona çıkmış, AK Parti kitlesinin sorgulama yeteneği yok diyor. Orada da gazeteci kılıklı bir militan çıkmış. Edepsiz bir kadın. Müslüman ülkede bunu beklemek zor değil mi diyor. Haddini bil haddini. Haddini bil eline vermişler bir kalem, gazete köşesinde yazıyorsun.”

Cumhuriyet yazarı Ceyda Karan ise Twitter üzerinden saldırıya maruz kalmıştı.

CNN TÜRK’te programa katılan Karan’ın sözleri aynı stüdyoda konuk olarak bulunan Yeni Şafak muhabiri tarafından çarptırılmıştı. Ağzından böyle bir söz çıkmamasına rağmen, muhabir Çetiner Çetin, Karan’ın seçmenlere “aptal” dediğini söylemişti. Ardından da Twitter’da Karan’a karşı “aptal sarışın”, “travesti suratlı” gibi çirkin ifadeler kullanılmıştı.