Greenpeace Gemisi ile sabahın erken saatlerinde İstanbul'dan Zonguldak'a gelen 21 eylemci, 2 termik santrali faaliyette olan, 3'üncüyü kurma çalışmalarını sürdüren Eren Enerji'ye ait limana 2 zodyak botla girdi. Eylemcilerden 2'si, limanda demirleyen gemiden kamyonlara kömür boşaltan vincin üzerine, 2'si de kömür yıkama tesisine çıkıp, 'Kömürü durdur' yazılı afişler astı. Diğer eylemciler ise liman içinde zodyak botlarla turlayıp, 'Kömürü durdur' yazılı dövizler açtı. Limana çıkıp afiş asmaya çalışan eylemciler ile Eren Enerji görevlileri arasında tartışma yaşandı.

ROMORKÖRLERLE MÜDAHALE

Greenpeace üyelerinin eylemlerini sürdürmesi üzerine polis ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na haber verildi. Bu sırada liman içinde zodyak botlarla eylemlerini sürdüren Greenpeace üyeleri, kömür yüklü gemiye de 'Kömür öldürür' yazısı yazdı. Eren Enerji görevlileri ise eylemcilere 2 romorkörle müdahale etti. Romorkörlerden birisi eylemcilerin üzerine tazyikli su sıkarken, diğer romorkör de liman içinde hızla ilerleyip dalga oluşturarak botların dengesini bozmaya çalıştı. Bu sırada eylemciler ile romorkörler arasında adeta köşe kapmaca oynandı.

16 KİŞİYE GÖZALTI

Daha sonra polis ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri geldi. Sahil Güvenlik ekibi liman etrafında turlarken, polisler liman sahası içinde pankart asan eylemcilere müdahale etti. 16 Greenpeace üyesinin gözaltına alınmasıyla eylem sona erdi. Eylemciler, ifadeleri alınmak üzere karakola götürüldü.

'SAĞLIK BAKANI'NI HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, Çatalağzı'nda kömürlü termik santraller nedeniyle hava kalitesinin insan sağlığını tehdit eder duruma geldiğini söyledi. Aksoğan, şöyle konuştu:

"Durum buyken bu bölgede yeni santral planları yapılıyor. Bu sadece Zonguldak'ın sorunu değil. Bu, bütün Türkiye'nin sorunu. Çünkü Türkiye'de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olduğu rahatsızlıklar dramatik biçimde artacak. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmeli. Bugün sağlığımızı ve temiz hava soluma hakkımızı korumak için bu eylemi yapıyoruz. Sağlık Bakanı'nı harekete geçmeye çağırıyoruz. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı'nın karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz."