Zeytinliklerde sanayi yapılaşmalarının önünü açan yasa tasarısının Meclis’te geri çekilmesine rağmen konut inşaatlarının zeytinlikleri tehdit etmeye devam ettiği belirtildi.

Zeytinlikler içinde inşa edilen yazlık siteler için yasanın devre dışı bırakıldığı yorumu yapılıyor.

Zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenleme, kamuoyunda gelen büyük tepkiler üzerine komisyonda iptal edildi. İmar Yasası’na göre zeytinliklerde konut imarı için 3 bin metrekareden küçük arazilerde yüzde 5 kısıtlaması var. 5 bin metrekare ve üstü arazilerde ise en fazla 250 metrekare sınırlandırılması olmasına rağmen yasaya uyan neredeyse hiç yok.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre,  sahil kenarına yakın belediyelerde ise zeytinlikler imara açılmış durumda. Belediye meclis kararlarıyla açılan yeni imar alanlarında Zeytinlik Yasası dikkate dahi alınmıyor. Çünkü 3573 sayılı Zeytinlik Yasası’na göre de imarlı alanlarda da ancak yüzde 10’una konut yapılabiliyor.

TEPKİLERLE GERİ ÇEKİLMİŞTİ

TBMM Sanayi Komisyonu’nda zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan ilgili düzenleme, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’ndan üç partinin ortak kararıyla çıkarıldı.

3573 sayılı Zeytinlikleri Koruma Yasası’ndaki “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez” maddesi değiştirilmek istenmişti. Sanayi yapılaşmasının önünü açmak isteyen değişiklik kamuoyunda gelen büyük tepkiler üzerine komisyonda iptal edildi.

ZEYTİNLERİN YANINDA YÜZLERCE VİLLA

Bu durumu yerinde gözlemlemek düşüncesiyle Çanakkale-Edremit hattındaki sahil bölgelerini ve büyük zeytinlik alanlarını gözlemledik. Zeytinliklerin özellikle sahil kısımlarında yazlıkçılar tarafından villa olarak işgal edildiği aşikâr. Behramkale-Küçükkuyu arasındaki kilometrelerce uzunluğundaki sahil yolu üzerinde onlarca villa zeytinlikler arasında inşa edilmiş.

Deniz kıyısı tamamen yazlıkçıların işgali altındayken yolun üst tarafında da büyük sitelerin yapıldığı görülüyor. Küçükkuyu’da binlerce hektar zeytinlikler içine yeni yapımına başlanan villa siteleri sahil yolundan Kazdağları’na doğru da yapılaşmanın genişlediğini gösteriyor. Diğer yandan Güreli-Babaliman arasında kalan Akliman Koyu’nda da zeytinlik alanlar siteler tarafından tahrip edilmiş. Yüzlerce villa yeşil zeytin bahçeleri arasında yükseliyor.