Hidroelektrik Santrallere (HES) karşı 2’inci Karadeniz Yaşam Yolculuğu, Başbakan Erdoğan’ın mitingi öncesi polis müdahalesiyle hayatını kaybeden Emekli Öğretmen Metin Lokumcu’nun mezarından başlatıldı.

ARTVİN - Aralarında İtalya, Fransa ve Japonya’dan da katılımcıların bulunduğu yaklaşık 60 Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) üyesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs'taki Hopa mitingi öncesinde yaşanan olaylarda yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun Hopa'nın Kemalpaşa Beldesi Dereiçi Köyü'ndeki evini ziyaret etti. Lokumcu’nun annesi Saadet ve kardeşi Mete Lokumcu tarafından karşılanan KİP üyeleri, Saadet Lokumcu'nun elini öptü, aile ile bir süre sohbet etti. KİP üyeleri daha sonra Lokumcu için yaptırdıkları 'Metin Ol Karadeniz' pankartı ile Lokumcu’nun mezarına yürüdü. KİP üyesi Eren Dağıstanlı mezarda yaptığı konuşmada, "Hocam öğrencilerin olarak sana sözümüz var, yaşamı savunmak için yollara çıktık. Senin yürüdüğün yolda biz de yürüyeceğiz" dedi.

'O BENİM HEM EVLADIM, HEM ANNEM- BABAMDI'

Anne Saadet Lokumcu, kendisini ziyaret eden gençlere teşekkür ederek, "Oğluma 'annen ağlıyor' deyin. O benim oğlumdu ama o benim hem evladım hem annem hem de babamdı. 'Annen ağlıyor' deyin ona' dedi.

Karadeniz İsyandadır Platformu aktivistlerinden Banu Öztürk, bu yıl ikinci yaşam yolculuğuna çıktıklarını belirterek şunları söyledi: "Bu yıl Hopa’dan yola çıkmamızın çok farklı bir anlamı var. Metin Lokumcu hocamızın öldürülmesi, bizim buradan yola çıkmamıza vesile oldu. 'Karadeniz’in her yeri Hopa olmalıdır' sloganı ile yola çıktık. Gideceğimiz her vadide Hopa olaylarını ve HES’lere karşı birlikte mücadele etmemiz gerektiğinin önemini anlatacağız. Aynı zamanda ülkemiz vadilerini tehdit altına alan HES, termik ve nükleer santrallerle karşı yaşam yolculuğuna çıktık. Japonya, Fransa ve İtalya’dan gelen arkadaşlarımız da bize eşlik ediyor. İtalya’daki arkadaşımız HES mücadelesi için doktora tezi hazırlayacak. Japonya’daki arkadaşımız Fukuşima nükleer santralinde yaşadığı deneyimleri burada halkla paylaşacak."

1 AY BOYUNCA GEZECEKLER
Grup daha sonra Hopa halkının tepkileri ile HES yapımından vazgeçilen Güneşli Köyü’nde vatandaşlarla bir araya geldi. KİP üyeleri bir ay boyunca Karadeniz’in HES tehdidi altındaki vadilerini ziyaret edecek.