Soma’nın Yırca köyünde, uğruna bir gecede 6 bin 666 zeytin ağacını kestiği termik santral projesi iptal edilen Kolin Grubu’nun, ‘imaj çalışması’ olarak başlattığı fidan dikme kampanyasını da Yırca’da değil, köyden 15 kilometre uzakta bir yerde yaptığı ortaya çıktı.

Zeytin kesimine direnen köylüleri özel güvenlikçilere dövdürten Kolin Grubu, tepkilere karşı ‘duyarlı’ görünebilmek bahanesiyle 60 bin zeytin fidanı dikmek üzere Soma Belediyesi’yle protokol imzalamıştı. Protokol töreninde Soma Belediye Başkanı AKP'li Hasan Ergene de hazır bulunmuştu.

YIRCALILAR: DİKİLEN AĞAÇLARIN BİZİMLE İLGİSİ YOK

Yırca köylülerinin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kolin’in diktiği ağaçların bizimle ilgisi yoktur. Ağaçların dikildiği yer köyümüze 15 kilometre uzaklıktadır” denildi. Yırcalılar, ayrıca fidan dikimi konusunda yalan haber yapan basın kurumlarını da 'emek hırsızlığıyla' suçladı.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kolin Grubu, devam eden hukuki süreci beklemeden Bakanlar Kurulu’ndan çıkan acele kamulaştırma kararını dayanak göstererek ağaç kesimine başlamıştı. 6 bin 666 ağacın kökleniği gün, Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. Şirketin bu karardan haberdar olduğu ve süreci başlatmak için hemen harekete geçtiği iddia edilmişti.

Geçtiğimiz günlerde, köylülerin başvurularını değerlendiren Danıştay, santral için verilen acele kamulaştırma kararını esastan iptal etmişti.

Kaynak: BirGün