Bu gece kuzey yarım kürede gökyüzünü izleyenler, saatte 150 ila 200 yıldız kayması görebilecek.

Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçaların oluşturduğu Perseid meteor yağmurunun zirve yapması bekleniyor.

NASA'nın meteor uzmanı Bill Cooke, normalde Prerseis meteor yağmurlarında saatte 80 yıldız kayması izlenebildiğini, ancak bu gece sayının saatte 150'ye, hatta 200'e kadar çıkabileceğini söyledi.

Cooke, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı parçaların giderek daha fazla Dünya yörüngesine yaklaşması sonucu, meteor yağmurlarının yoğunluğunun da arttığını ifade ediyor.


Her yıl Ağustos ayında Dünya kuyruklu yıldız kalıntılarının olduğu bölgeden geçiyor ve yıldız kaymaları da artıyor. Swift-Tuttle, her 130 yılda bir Güneş'in etrafında bir kez dönüyor ve gerisinde de meteora dönüşen parçalar bırakıyor.

Dünya, kuyruklu yıldızın bıraktığı meteor kümelerinin yoğun olduğu bölgelerden geçerken ise yıldız kayması olarak da bilkinen meteor yağmuru izlenebiliyor. Meteor yağmuru, bütün kuzey yarım küreden izlenebilecek.

NE ZAMAN İZLENEBİLİR?

Gözlemlerin doruk noktasının yaşanacağı gece ise 11 Ağustos’u 12 Ağustos’a bağlayan gece. Özellikle gece saat 1 ile 4 arasında gökyüzüne bakmakta olanların, şayet ışık kirliliği olmayan bir bölgedelerse, kayan yıldız olarak bilinen bu göktaşlarına tanık olacaklardır. Şu anda beklenen oran, saatte 50 kayan yıldız düzeyinde!



NASIL İZLENEBİLİR?

Kayan yıldızları görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Gözlerin karanlığa alışması için en az 30 dakikalık bir zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, göktaşı görme olasılığı da artacaktır. Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Meteorların geliyor gibi göründüğü Perseus takım yıldızı, gökyüzünün tepesi çevresinde dönüyor olacak.