İstanbul’un tarihi surlarının hemen dibinde yer alan ve yüzyıllardır sebze meyve yetiştirilen tarihi Yedikule Bostanları büyük yıkımdan kurtuldu.

Aynı zamanda İstanbul’un sayılı yeşil yerlerinden biri olan ve yüzyıllardır tarım yapılan tarihi Yedikule Bostanları’nda geçtiğimiz haftalarda yıkıma başlanmıştı.

Son olarak zabıta ekipleri, üç bostancının kulübesini balyozlarla yıkmıştı ve bostanlar geleceği tehlikeye girmişti.

Yedikule Bostancıları Derneği Başkanı Cihan Kaplan, bir televizyon programında yaptığı açıklamada bostanların güvende kalacağını duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mevlüt Bulut ile görüştüğünü belirten Kaplan, bostanların kalacağını, yıkım ekiplerinin sadece barakaları yıkacağı ve temizlik yapacağı bilgisini aldığını söyledi.

Bostancılar Derneği Başkanı Cihan Kaplan: “Onlar için sorun olan fakat bizim için ihtiyaç olan barakalar konusu açıldığında ‘Belediye ekiplerimize engel olmayın, işlerini yapmalarına izin verin, biz de size her türlü kolaylığı sağlayacağız.’ dediler. Bostanlar için bundan sonra yapılacak işlemlere birlikte karar vereceğiz.

Cihan tüm bostancıların kurdukları derneğe katılmaya davet etti ve iki hafta sonra belediye ile yapacakları toplantıda tüm ayrıntıları konuşacaklarını hatırlattı.

BOSTANCILARIN BARAKALRI YIKILMIŞTI

Yedikule Bostanları’nın yıkımı geçtiğimiz haftalarda tekrar gündeme gelmiş, ekinlerin toplanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bostan işletmecilerine mart ayına kadar süre verilmişti. Yedikule Bostancılar Derneği açıklama yaparak tehlikeye dikkat çekmişlerdi.

Bostanlıktan geçimini sağlayan aileler ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine sözlü olarak bostanları boşaltmaları yönünde bildirimde bulunduklarını iddia etmişlerdi.

Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı yıkım ekipleri Mevlanakapı Mahallesi’nde sur dışında bulunan tarihi bostanlara iş makineleri ile girmiş ve bostancıların barakaları yıkmıştı. Bostanlar için kurulan barakalarla yıkıma başlanmasına bostan işletmecileri tepki gösterdi.

(Kaynak: Arkeofili)