Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yalova'da zehirli ve patlayıcı kimyasal atıkların depolanmayacağını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında dün ve bugün yer alan haberlerde, Yalova'da 'Gelişmiş ülkelerin istemediği zehirli, patlayıcı kimyasal atıkların depolanacağı'nın öne sürüldüğüne işaret edilerek yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, Yalova'nın Çiftlikköy İlçesine bağlı Taşköprü Beldesi'nde Vopak Terminal Marmara Depolama Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan "Kimyasal Depolama Tesisi ve İskele Genişletme Projesi" ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin tamamlanmadığına dikkat çekildi.

Projeye ilişkin 19 Ekim 2010'da ÇED sürecine Halkın Katılımı Toplantısı, 21 Ekim 2010'da ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda Bilgilendirme, Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısı'nın gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, "Proje alanında geçmişte elyaf fabrikası faaliyet göstermiştir. Proje alanı, Yalova il merkezine 11.5 kilometre ve Çiftlikköy ilçesine de 6 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. En yakın yerleşim yeri olan Taşköprü beldesi ise yaklaşık 1.1 kilometre güneybatıda yer almaktadır.

Proje kapsamında, 26 hektarlık bir alan üzerinde 710.000 metreküplük sanayide kullanılacak sıvı kimyasal, bitkisel yağ ve petrol ürünlerinin depolanması planlanmaktadır. Zehirli Kimyasal atık depolanması ise kesinlikle söz konusu değildir. Yalova iline ait 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni planına yapılan itirazlar neticesinde planda yer alan bazı sanayi alanları lekelemelerinin iptal edildiği, mevcut durumda, proje alanının da içinde yer aldığı bu alanlara yönelik revizyon çalışmalarının devam ettiği de beyan edilmiştir. Projeyle ilgili ÇED raporu, 26 Temmuz 2011'da Bakanlığımıza sunulmuş olup, ÇED süreci halen devam etmektedir. ÇED raporu Bakanlığımızın koordinasyonunda, komisyon üyeleri tarafından değerlendirildikten sonra nihai karar aşamasına gelinecektir. Şu anda söz konusu tesisin yapılacağına dair alınmış bir karar kesinlikle söz konusu değildir".