Van’ın Özalp İlçesi’nde 407 dekarlık bir alana sahip Akgöl gölü coğrafi haritalardan silindi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, ekosistem içinde önemli bir yere sahip ve göçmen kuşların tercih ettiği bölgelerden olan Akgöl’ün, sığ ve kapalı bir çanağa sahip olduğu için iklim değişikliğine dayanamadığını açıkladı. Doğu, "Haritalarda masmavi görünen Akgöl aslında yok. Bundan sonra çizilecek haritalarda Akgöl’ü göremeyeceğiz" dedi.

Özalp İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıktaki Bağrıaçık Köyü sınırları içinde yüzbinlerce yıl önce kırılmalarla oluşan 2 bin 334 rakımlı Akgöl, kuraklık nedeniyle yok oldu.

Coğrafi haritalarda yer alan 407 dekarlık göl, flamingo, turna, angut gibi kuşlara da ev sahipliği yapıyordu. Akgöl üzerinde araştırma yapan Prof.Dr. Ali Fuat Doğu, Akgöl’ün mevsim değişikliklerine dayanamadığını söyledi.

GÖÜN 3 YIL ÖNCEKİ HALİ



Haritalarda ve uydudan Akgöl’ün varlığını sürdürdüğü gibi göründüğünü de belirten Prof. Dr. Doğu, son 10 yılda göl düzeyinde önemli değişiklikler izlediklerini anlatırken şöyle dedi:

"Burada master düzeyinde çalışma da yaptık. O çalışmalar sonucunda Akgöl’ün artık ortada olmadığını gördük. Binlerce yıl önce oluşan göl, haritalarda ve uyduda varlığını sürdüyor gibi görünüyor. Uydudan beyaz bir nokta gibi haritalarda masmavi gözüküyor. Ama şimdi göl varlığını kaybetti ve ortada yok. Bu durum bölgemiz ve komşumuz olan ülkelerdeki sığ göllerde görülüyor ve çevre felaketi olarak algılanıyor. Bu durum iklim değişikliklerinden kaynaklanıyor ve hassas dengede olan göller yok oluyor. Önemli bir ekosistem ortadan kalkıyor. Bu göl artık haritalarda yer almayacak."

Kaynak: Hürriyet